Durant setmanes —en realitat mesos i anys— han hagut d'escoltar que eren els "hereus d'ETA" en boca de la dreta, cosa que s'ha intensificat especialment després del seu suport als pressupostos de l'Estat. Però més enllà de l'escalada dialèctica de la dreta i la ultradreta, EH Bildu ha decidit demostrar amb fets el seu compromís. Aquest dilluns, la portaveu Mertxe Aizpurua ha participat de l'homenatge del Congrés dels Diputats a l'exministre socialista català Ernest Lluch, assassinat per ETA ara fa vint anys.

Així, Mertxe Aizpurua hi ha participat com la resta de formacions amb representació, i ho ha fet "en nom de l'esquerra sobiranista basca". Si bé és el primer cop que EH Bildu participa de l'homenatge a Ernest Lluch, no és el primer cop que l'esquerra abertzale acudeix a un acte per víctimes del terrorisme a la cambra baixa. De fet, el passat juny va participar de l'homenatge que celebra anualment el ple del Congrés. També ho va fer l'any passat.

La setmana passada, el diputat Jon Iñarritu també va protagonitzar un episodi de solidaritat amb una víctima d'ETA. Va ser amb el representant de Vox Antonio Salvá, pare d'una víctima d'ETA, el guàrdia civil Diego Salvá, assassinat a Mallorca per l'organització terrorista l'any 2009. Salvá li va recordar aquesta circumstància i Iñarritu va voler aprofitar l'ocasió per reiterar la seva condemna de la violència terrorista i expressar la solidaritat amb les víctimes.

“Quan va passar aquell terrible assassinat, aquella injustícia, que el senyor Salvá va patir a la seva família i que mai no hauria d’haver patit, vaig expressar la meva condemna, el meu rebuig, amb el meu partit. I allò que sostenia fa 11 anys ho segueixo sostenint igual", va assegurar en la seva darrera intervenció a la comissió d'Exteriors. Iñarritu va subratllar que tota víctima de qualsevol violència mereix tot el seu "respecte, solidaritat i condol". "Vostè, senyor Salvà, independentment del que jo pensi de la seva formació, que segurament serà el mateix que vostè pensa de la meva, té el meu respecte com a persona, però com a víctima té també la meva solidaritat personal i profunda", va afirmar.

L'acte d'avui, organitzat en col·laboració amb la Fundació Ernest Lluch, ha estat presidit per la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, també del PSC. S'ha celebrat a la sala Ernest Lluch de la cambra baixa. Presencialment hi han participat els exministres de Sanitat Julián García (PSOE), Elena Salgado (PSOE), Trinidad Jiménez (PSOE), Alfonso Alonso (PP), María Luisa Carcedo (PSOE) i Ana Pastor. Per vídeo ho han fet José Antonio Griñán (PSOE), Ana Mato (PP) i Dolors Montserrat (PP).