Més pressió per a Pedro Sánchez. Aquest dilluns el coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha convocat una manifestació "nacional" per al dissabte 18 de novembre a Bilbao amb la intenció d'impulsar el "debat territorial", que segons Otegi ocuparà el centre de l'agenda política durant els pròxims mesos. La concentració, que encara no té lema, té l'objectiu de mobilitzar la població perquè s'impliqui en el debat territorial. "És un debat polític d'envergadura, prou important perquè els bascos siguem presents en ell fent propostes constructives", ha afirmat. Otegi ha reflexionat que en aquesta data ja s'haurà resolt la investidura a Espanya, tot i que, defensa que la reivindicació que s'obri el debat sobre el model d'Estat serà pertinent tant si es repeteixen eleccions com si es forma un govern "de progrés entre el PSOE i Sumar secundat per un bloc netament plurinacional".

Segons Otegi, el model territorial que "van tancar amb múltiples cadenats el 78, actualment està en crisi". I el debat s'ha obert com a conseqüència que "no hi ha govern de progrés sense el concurs de les forces plurinacionals". 

Investidura de Feijóo

Sobre la investidura del pròxim president del govern espanyol, Otegi ha evitat parlar sobre l'estratègia de Junts per Catalunya, i ha defensat "mantenir un prudent silenci", ja que segons ha reflexionat "cal una obra d'orfebreria per a arribar a acords". Amb tot, ha assegurat que "aspirar a governar sense donar res a canvi tampoc té sentit, no és raonable", malgrat que EH Bildu va deixar clar des de la nit del 23-J que votaria la investidura d'un govern format pel PSOE i Sumar. "Nosaltres seguirem pel mateix camí, poc soroll i molta feina, nosaltres vam dir des del primer dia que donaríem suport a la investidura, hi ha gent que creu que és millor estratègia posar línies vermelles en públic; aquest no és el nostre estil", ha afegit.

Bildu, el favorit a les autonòmiques de 2024

Otegi també ha parlat sobre una enquesta que aquest dilluns publica El Mundo que atorga la victòria a Bildu a les autonòmiques de 2024, i pronostica una important davallada del PNB. El coordinador de la formació basca considera que el sondeig és una "estratègia mediàtica" que busca que el PNB pensi "que li anirà molt millor si vota Feijóo". Amb tot, ha manifestat que la seva formació està en disposició de guanyar uns comicis perquè està construint "una alternativa real i creïble davant d'un govern PNB-PSE en blanc i negre, gris, que va a càmera lenta". El que sí que s'ha negat és a esclarir si serà candidat a lehendakari, una discussió de "quarta o cinquena categoria", ja que segons ha defensat, el més important són els problemes reals dels bascos, com la sanitat (Osakidetza) o el model policial. "Hi ha un corrent social estructural que vol canviar les coses. Aquest és el debat, qui encapçala les llistes és el quart o cinquè debat", ha insistit Otegi, qui ha considerat que la seva formació "està llegint millor els problemes de la societat".