La portaveu d'EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua, ha assegurat que no tenen pla 'antitamayazo' per al Ple d'aquest dimarts, malgrat que ahir dilluns, el seu company d'escó Jon Iñarritu no va descartar que el seu grup passés de l'abstenció a votar a favor de Pedro Sánchez si els socialistes no sumen prou vots per investir-lo.

En una entrevista concedida a Ràdio Euskadi, Aizpurua ha apuntat que ella té "un mandat claríssim" de les bases de la coalició i, per això, avui s'abstindran. En aquest sentit, ha apuntat que ells no tenen "cap pla" antitamayazo, tret del d'abstenir-se per "facilitar i no obstaculitzar" que Sánchez sigui president del Govern.

"No avançarem en esdeveniments que encara no s'han produït. Seria absurd dir que no has pensat en aquesta possibilitat (del tamayazo)", ha afegit.

Després d'assenyalar que EH Bildu és una "força política més", creu que a la dreta "l'excita força" que hagi augmentat en nombre de vots, escons i hagi aconseguit grup parlamentari. "En aquest moment, tenim tots els drets que té qualsevol altre grup parlamentari, inclòs el del respecte, que realment no se'ns va tenir gaire," ha manifestat.

"Falta de democratització"

En aquest sentit, s'ha referit a l'episodi que es va produir en el ple d'investidura a l'hemicicle, per apuntar que "va ser l'expressió gràfica" de la "falta de democratització i falta de cultura política en l'Estat, fonamentalment, a la dreta". Segons la seva opinió, és "necessària una pedagogia antifeixista i hi ha molt per fer".

De la resposta del candidat del PSOE, Pedro Sánchez, ha destacat el seu "to, veient com estava l'ambient regnant". Quant al tema territorial, creu que ell va replicar "des de la seva clau", que no és la d'EH Bildu, però considera que "es pot parlar" perquè "hi ha un camí a recórrer".