Les eleccions d’aquest 21 d’abril al País Basc s’han resolt amb la victòria en vots del Partit Nacionalista Basc d’Imanol Pradales, però els jeltzales han vist que el creixement de Bildu els ha fet retrocedir dels 31 als 27 escons, que és exactament la mateixa representació que han aconseguit els abertzales. Bona part d’aquest empat en parlamentaris s’explica per les victòries aconseguides pels de Pello Otxandiano a les demarcacions d’Àlaba i Guipúscoa. A totes dues províncies, Bildu ha fet el sorpasso al PNB. De fet, els abertzales també han aconseguit imposar-se als de Pradales a la capital d’Àlaba, Vitòria.

🔴 Resultats eleccions País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de l'escrutini

🔎 Tots els resultats de les eleccions al País Basc 2024 a Àlaba

Amb la totalitat dels vots escrutats, Bildu ha estat la primera força a la demarcació més petita del País Basc, Àlaba, amb el 29,44% dels vots i vuit escons. En relació amb el 2020, és una pujada de 5,6 punts percentuals i dos parlamentaris més. La diferència amb el PNB ha estat de 3.700 paperetes, fet que ha relegat el PNB fins al 26,99% i set diputats (dos menys que als anteriors comicis i cinc punts menys que aleshores).

 

Els 10 escons restants s’han repartit entre el PSE i el Partit Popular. Ambdues formacions han aconseguit el millor resultat en aquesta demarcació. Tant els socialistes com els populars han repetit en el tercer i quart lloc, i ho han fet amb una clara millora dels vots i escons aconseguits el 2020. Pel que fa als d’Eneko Andueza, han arribat al 16,34% dels suports i quatre diputats (amb un creixement de set dècimes). Al seu torn, els de Javier de Andrés s’han disparat fins al 16,02% (5,5 punts més que el 2020) i quatre actes. D’altra banda, tant Vox com Sumar han obtingut els seus únics parlamentaris en aquesta circumscripció. El partit d’extrema dreta ha revalidat la seva acta, amb el 3,71%, mentre que la plataforma de Yolanda Díaz s’ha quedat amb un 3,69%. De fet, la diferència entre Vox i Sumar ha estat de només 20 paperetes. Per la seva banda, Podemos només ha sumat el 2,4% dels vots.

Bildu s’imposa al PNB a Vitòria

A la ciutat de Vitòria, la llista de Pello Otxandiano també ha guanyat i ha aconseguit avançar el PNB en comparació amb l’any 2020. A la capital d’Àlaba, Bildu és el vencedor per primera vegada, amb el 26,59% dels vots. Als abertzales els segueix el PNB (24,36%), mentre que el PSE (18,49%) i el PP (18,38%) es mantenen molt forts a la localitat basca. En el cas de Vox i Sumar, tots dos han superat el 4% de les paperetes en aquesta ciutat: el 4,09% i el 4,05%, respectivament. D’altra banda, Podemos només ha aplegat un 2,51% de les paperetes.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!