El frec a frec entre el PNB i EH Bildu que ha marcat la campanya de les eleccions de diumenge a Euskadi ha tingut la imatge gràfica als mítings de tancament dels dos partits aquest divendres, tots dos a Bilbao, l'un a tocar de l'altre. El candidat del PNB, Imanol Pradales, ha posat el seu punt final a la campanya a un petit parc del passeig de l'Arenal, al costat del pont que travessa el Nerbion, mentre que el cap de llista de Bildu, Pello Otxandiano, ho ha fet a menys de 200 metres de distància, a la plaça Nueva de Bilbao, al cor del nucli antic de la ciutat, envoltat de terrasses on els bilbaïns es preparaven per al cap de setmana devorant pintxos.

El darrer tram de la cursa electoral s'ha vist marcat per les declaracions d'Otxandiano amb relació a ETA. Durant una entrevista a la Cadena SER, el candidat de Bildu va evitar definir ETA com una banda terrorista i va descriure aquesta organització com un "grup armat". Les seves paraules van situar de manera immediata l'organització terrorista al centre d'una campanya on aquestes sigles no havien tingut fins aquell moment cap protagonisme, una mala notícia per als estrategs de la formació abertzale que han treballat els darrers anys per temperar el seu perfil amb l'objectiu de captar vots del PNB i arrabassar-li el primer lloc. La patinada d'Otxandiano ha estat aprofitada a fons pel seu rival del PNB, però també pel PSE amb qui es disputa el vot d'esquerra.

Otxandiano: el canvi

Otxandiano no s'ha referit directament a aquesta polèmica en la seva darrera intervenció de campanya. Això no obstant, sí ha retret que podien haver optat pel regat curt en la cursa electoral i van decidir prendre el camí més difícil. "Vam decidir estar a l'altura de la situació i portar la política al nivell del moment històric que vivim", ha assegurat el candidat mentre als carrers de Bilbao, que encara bullen amb la victòria de la Copa del Rei, és gairebé impossible trobar cartells electorals entre les banderes de l'Athletic que guarneixen balcons i comerços.

El candidat de Bildu ha aprofitat els darrers moments de la campanya per diagnosticar que avui "ningú nega la necessitat d'un canvi" a Euskadi i que la seva candidatura ha aconseguit posar al centre del debat la seva "mirada política". "Som en un moment nou. Ja podem dir que el canvi ja està aquí. Avui l'esquerra sobiranista representa un projecte de futur i aquest diumenge les tres províncies expressaran el desig de canvi", ha assegurat. Amb tot, ha advertit que no tothom ha assumit aquesta necessitat de canvi i vol continuar com fins ara, per la qual cosa, "EH Bildu ha d'aconseguir els millors resultats de la seva història" per garantir que sigui possible.

Crida d'Otegi als abertzales del PNB

També el coordinador d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha insistit que el seu partit ha intentat elevar el debat polític en aquesta campanya mantenint el to. Otegi ha assegurat que l'objectiu del seu partit és aconseguir que, més enllà de partidismes, el pròxim Parlament basc compti amb una majoria abertzale i d'esquerra i s'ha dirigit directament als "abertzales del PNB" i al seu "sentit patriòtic". "No els demano que siguin d'EH Bildu, els demano el vot per a la vella nació basca", ha assegurat.

Com ha fet al llarg de la campanya Otegi ha apel·lat també al vot d'esquerra i ha assegurat que Bildu és xirimiri, però diumenge es convertirà en pluja. "Serem amb més distància la primera força política d'Euskal Herria, sens dubte", ha pronosticat Otegi que ha instat a arribar als 400.000 vots al conjunt d'Euskadi, i acostar-se als 30 diputats al Parlament. "Un guanyador és un somiador que mai es dona per vençut", ha proclamat.

Pere Aragonès

Darrere d'Otegi ha intervingut Pere Aragonès, presentat al ritme de l'Estaca de Lluís Llach. Aragonès, que ha agraït la solidaritat dels bascos i EH Bildu amb Catalunya aquests darrers anys, ha expressat el que ha descrit com un missatge com a president de la Generalitat: "el canvi és possible, el canvi és necessari i el canvi paga la pena" i "si ha estat possible a Catalunya també serà possible a Euskadi".

Aragonès, que ha subratllat que "la llibertat nacional i la justícia social són dues cares de la mateixa moneda", ha descrit els avenços impulsats pel seu govern, entre els quals, convertir Catalunya en el primer país del món que ofereix productes menstruals gratuïts.

El president no ha estat l'únic representant d'ERC que ha intervingut al míting per fer costat al candidat de Bildu. També ho ha fet la secretària general d'ERC, que ha intervingut a través d'un vídeo en català des de Ginebra, on viu exiliada.