El president dels Estats Units, Joe Biden, ha celebrat aquest divendres el llegat dels italians, alhora que ha omès el dels espanyols, arran del descobriment d'Amèrica per part de Cristòfor Colom i ha reconegut el patiment dels nadius americans a les mans dels conqueridors europeus. El president nord-americà ha indicat que Colom "va ser el primer de molts exploradors italians a arribar al que després seria conegut com a Amèrica".

"Molts italians seguirien el mateix camí [que Colom] en els segles següents, arriscant-se a patir pobresa, fam i mort en l'intent de trobar una nova vida. Avui milions d'italo-americans segueixen enriquint les tradicions i cultura del nostre país, i contribueixen llargament a la nació", ha afegit.

Biden ha emès una proclamació presidencial per declarar a partir d'ara cada segon dilluns d'octubre com el festiu del Dia de Colom (Columbus day) i ha demanat que la bandera dels EUA llueixi en tots els edificis públics. "Deixem que aquest dia sigui de reflexió sobre l'esperit de l'exploració d'Amèrica, el coratge i les contribucions dels italo-americans al llarg de generacions, i sobre la dignitat i la resiliència de les nacions tribals i les comunitats indígenes", ha indicat el mandatari nord-americà en el text.

Atrocitats als indígenes


Biden ha destacat que avui dia es reconeix "la història dolorosa d'errors i atrocitats que molts exploradors europeus van infligir sobre les nacions tribals i les comunitats indígenes". "És una mesura de la grandesa d'aquesta nació, que no busquem enterrar aquests episodis vergonyosos del nostre passat, que els afrontem honestament, que hi posem llum i que fem tot el que podem per abordar-los", ha reflexionat.

El president dels EUA ha afirmat que la conquesta va ocasionar "una onada de devastació", que va portar violència contra els nadius americans, amb el desplaçament i el robatori de les terres tribals i la introducció de malalties al continent.

Biden ha fet una menció a Espanya al començament del seu missatge quan va recordar que, fa més de 500 anys, Colom va iniciar un viatge des de la costa espanyola a bord de la Pinta, la Niña i la Santa Maria, després de garantir-se el suport dels Reis Catòlics al segle XV.

"Si bé tenia intenció d'acabar l'expedició a Àsia, el seu viatge de deu setmanes el va portar a les costes de les Bahames, i va convertir Colom en el primer de molts exploradors italians a arribar al que més tard es coneixeria com les Amèriques", ha insistit el president.