El Partit Popular, Ciutadans i Vox s'han mostrat favorables a pactar-ne entre ells després de les eleccions generals del pròxim 28 d'abril. PP no descarta fer acords amb PSOE i fins i tot amb Podemos i Cs i Vox ho han descartat.

Els líders dels tres partits han participat en el programa 'Mi casa es la Tuya' de Telecinco, on el president de Vox, Santiago Abascal, ha descartat "el front popular, als comunistes, als socialistes i als nacionalistes".

Tanmateix, ha especificat que primer cal veure "qui guanya les eleccions", ja que el seu partit surt "a guanyar" i no a ser "la cinquena força ni la frontissa de ningú".

En la mateixa línia s'ha posicionat el president del PP, Pablo Casado que ha comparat els comicis amb un partit de futbol: "un futbolista quan surt al terreny de joc ha de guanyar". Però malgrat això, ha destacat que "es pot dialogar amb tots".

"Jo tinc molta confiança que sumem i com tenim bona relació amb tots, tinc confiança que es pot dialogar. La relació personal en política és molt important, la tinc amb Rivera, amb Sánchez i fins i tot amb Iglesias," ha indicat Casado per després ressaltar que "no tindria problema" en pactar amb Ciutadans o amb Vox "si manté el que es va firmar a Andalusia".

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha destacat que la millor opció seria "un pacte amb el PP" però que no veta ningú a l'hora de pactar. Tanmateix, ha especificat que el cordó sanitari que li ha posat al grup socialista és específicament "al PSOE de Pedro Sánchez", perquè el president de govern ha passat, des del seu punt de vista, a ser "un aliat de Ciutadans a dir-nos de tot i aliar-se amb els quals volen trencar Espanya".

"Tinc clar que si hi ha un escó més per enviar a Sánchez a l'oposició, crec que hem de fer-ho, és una necessitat nacional per calmar les aigües", ha puntualitzat.

Els tres aplicarien l'article 155

Tant el PP, Ciutadans i Vox han coincidit que si arribessin al Govern implantarien l'article 155 de la Constitució Espanyola a Catalunya i el prolongarien durant el temps que fes|va fer falta per mantenir l'ordre en la comunitat autònoma.

Abascal ha remarcat que instal·laria un 155 "de veritat i no un de mentida" com va fer, al seu parer, el govern de Mariano Rajoy. "Si Rajoy tingués un mínim de lideratge podia haver fet molt que no s'ha fet, no ha recuperat res", ha etzibat.

A més, el president de Vox ha assegurat que ell posaria un 155 "sostingut en el temps que de veritat serveixi per intervenir els Mossos de d'Esquadra i TV3".

Per la seva part, Casado ha indicat que aplicarà el 155 si guanya les eleccions generals, ja que defensa que quan una comunitat autònoma "se salta la llei ha de tenir l'Estat darrere". Per això, ha asseverat que el seu partit es negarà que "una part d'Espanya decideixi sobre el tot".

"Jo aplicaria la Constitució que els nacionalistes han demonitzat i l'aplicaria el temps que faci falta i en les competències que faci falta", ha ressaltat Casado després d'insistir que no es pot dialogar amb "qui vol trencar el país". "Sento ser tan políticament incorrecte però és com dialogar amb un ganivet a la taula", ha afegit.

Tanmateix, Rivera, ha considerat que "mai no s'hauria d'haver aixecat" l'article 155 perquè el Govern ha adoctrinat en la independència a través de l'Educació, l'actuació dels Mossos d'Esquadra quan el president del Govern, Quim Torra, els demanava "que no actuaran" contra els Comitès de Defensa de la República (CDR) o per la cadena de televisió catalana TV3.

Rivera ha confessat que li va demanar a l'expresident de l'Executiu Mariano Rajoy que "renovés" el termini d'aplicació perquè encara "no es donaven les condicions" per aixecar-lo. "Però em va dir que, no que havia parlat amb Pedro Sánchez i que calia aixecar-lo. Però jo conec a la meva terra i sabia que Torra no anava a parar", ha recordat.

Per això, igual com Casado i Abascal, ha assegurat que no sap "per quant temps ni en quines competències", però que si arriba al Govern posarà l'article 155 perquè té "clar que no hi pot haver un racó d'Espanya on no sigui vigent la Constitució".