L'independentisme va sorgir de la combinació de "corrupció, més desafecció, més atur". És el que ha assegurat el secretari d'Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, que ha identificat Catalunya com una "olla de pressió" que ja arribat al seu punt límit, "s'ha apagat" però queda "retirar el brou", amb referència a un presumpte abandonament de la via independentista.

L'executor del 155 a Catalunya, com a responsable de les Administracions Territorials, ha considerat en una entrevista en Hoy por hoy de la Cadena Ser que el Govern va prendre el camí equivocat en apostar pel referèndum de l'1-O, per al que està convençut que es va cometre un delicte de malversació de fons públics. "En unes circumstàncies complicades, van decidir prendre una deriva i se'ls ha anat de mans", ha assegurat.

Des del seu punt de vista, i com ja han considerat diversos membres de l'executiu de Rajoy, la malversació de fons no només pot tractar-se d'una utilització il·lícita de diners públics, sinó que també entra en consideració altres qüestions, com les cessions de locals. D'aquesta manera, malgrat que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, hagi negat qualsevol despesa directa per a l'1-O, sí que podria atribuir aquest delicte. "La malversació de fons públics pot ser també deixar un local, un edifici, gastar llum. Són moltes més coses", ha sentenciat, després del que també ha parlat de la possibilitat que s'haguessin falsejat factures de la Generalitat.

D'aquesta manera, Bermúdez de Castro manté intacte el discurs del govern espanyol davant la polèmica, que aquest matí ha anat més enllà. Les últimes proves atorgades per la Guàrdia Civil xifren en 1,9 milions d'euros la malversació del referèndum de l'1 d'octubre i assenyalen que es van sufragar els costos de la votació mitjançant subvencions a JxSí, cosa que tombaria la versió de cost zero donada pel executiu de Rajoy.

"Puigdemont vol eleccions"

Segons ha exposat Bermúdez de Castro, la intenció de Junts per Catalunya no és assolir un acord de govern a Catalunya, el que ell veuria "interessant" per ara mateix. L'objectiu dels de Puigdemont, segons ha assenyalat, seria "forçar molt" perquè s'esgotessin els terminis per a una investidura i s'anés a una repetició electoral.

Aquest escenari plantejat per Bermúdez de Castro implicaria allargar l'article 155 uns mesos més, una cosa que no sembla un inconvenient per al secretari d'Administracions Territorials, que va dir recentment que la intervenció autonòmica havia fet que els serveis públics, com la sanitat i l'educació, funcionin millor.