L'advocat britànic membre de la defensa internacional dels presos independentistes, Ben Emmerson, ha advertit que la sentència situa Espanya en "rumb de col·lisió contra les Nacions Unides, la comunitat internacional i l'estat de dret internacional". "És un dia fosc per a la democràcia a Espanya", alerta després de recordar la denúncia que va fer el grup de detencions arbitràries de les Nacions Unides per l'empresonament dels líders independentistes.

Emmerson adverteix a través d'un comunicat que la decisió adoptada pel Suprem, que titlla d'enormement opressiva, "ha torpedinat la possibilitat d'una solució pacífica a la crisi política de Catalunya". Així mateix, adverteix que el tribunal ha deixat caure de manera deliberada un "aparell incendiari". Per aquesta raó considera de vital importància que totes les parts mantinguin la calma, i redoblin els esforços per a una solució negociada, abans que la situació entri en una espiral fora de control.

Per a aquest advocat britànic, el debat supera ja el pols independentista i es tracta de si Espanya segueix compromesa amb el model europeu de democràcia, la qual cosa tindrà ressons a tota Europa.

Empresonar polítics democràtics per defensar canvis constitucionals evoca un "passat obscur" i hauria de "disparar les alarmes sobre la seguretat de les llibertats democràtiques a tot el món", segons Emmerson.

emmerson