L'advocat britànic expert en dret internacional Ben Emmerson s'ha mostrat desesperat amb Espanya, per la incapacitat de moure's en les demandes de fons democràtiques. Ho considera una "bogeria", i no s'ha estat de dir que el president espanyol, Pedro Sánchez, "està 100 anys desfasat".

Emmerson ha adjuntat una fotografia on apareix el govern català presidit pel president Lluís Companys, entre reixes per haver proclamat l'Estat català dins la República federal espanyola el 1934. "La definició de bogeria és quan una persona segueix fent sempre el mateix, quan espera un resultat diferent. Espanya necessita aprendre de les lliçons de la seva història. No es pot aturar un moviment independentista pacífic tancant a la presó els demòcrates electes. Sánchez està 100 anys desfasat", ha indicat.

Emmerson es fa creus que el govern espanyol no apliqui les conclusions de l'informe de l'ONU que demana la posada en llibertat dels presos polítics catalans, i ha recordat que Sánchez no es pot escudar en el fet que sigui una decisió del Tribunal Suprem. En termes de l'ONU, els problemes afecten a tot l'Estat en qüestió, ha recordat.