Amb discreció, però també amb efectivitat. La mateixa nit electoral, Pablo Iglesias va fer un moviment ràpid i contundent: anunciar que ho deixava tot. Ara comença la transició, que vol ser ordenada, de l'hiperlideratge d'Iglesias a un lideratge més coral, bicèfal i sobretot femení. Al capdavant del govern espanyol i de la futura candidatura ja ha assenyalat la vicepresidenta i ministra de Treball, Yolanda Díaz, una de les ministres més ben valorades tant pel seu electorat com pel socialista. I al capdavant del partit, la més ben posicionada és la nova ministra de Drets Socials, Ione Belarra, persona molt propera justament al líder sortint de Podemos. Segons ha pogut saber ElNacional.cat, presentarà la seva candidatura a la pròxima assemblea ciutadana.

La intenció de Pablo Iglesias és convocar ràpidament el Vistalegre IV, l'assemblea ciutadana estatal per escollir un nou secretari general. Podria ser abans de l'estiu, i Ione Belarra és la preferida en les travesses. Yolanda Díaz no és militant de Podemos (només ho és del Partit Comunista d'Espanya), i Irene Montero vol centrar-se a tirar endavant polítiques i lleis ambicioses des del seu Ministeri d'Igualtat. La ministra Belarra té tots els ingredients necessaris. És molt afí a Iglesias, de qui va ser mà dreta a la Vicepresidència, però també a Díaz i Montero. També forma part de l'executiva de la formació i coneix bé com funciona l'organització internament.

Després de reunir-se l'executiva aquest dimecres, la intenció és que aquest procés de transició sigui breu i ordenat. El nou Vistalegre podria tenir lloc en les pròximes setmanes per evitar una situació d'interinitat i aprofitar la cohesió interna que hi ha avui al partit.

Iglesias, l'únic que assumeix responsabilitats

Pablo Iglesias millora resultats però baixa del cel a l'infern en un parell de mesos. Passa de ser el flamant vicepresident segon del govern espanyol a deixar tots els seus càrrecs i la política. Deixa pas a millors lideratges, com el de Yolanda Díaz, per no ser un obstacle. Un gest inèdit: de moment, Iglesias ha estat l'únic que ha assumit les seves responsabilitats. En canvi, ni rastre de Pedro Sánchez, que demà reuneix la federal. El PSOE ha patit una desfeta monumental, el seu pitjor resultat històric a la Comunitat de Madrid. Tant que Més Madrid li ha fet un agredolç sorpasso. Ironies de la política, el somni humit d'Iglesias l'aconsegueix Íñigo Errejón (i abans el BNG a Galícia). El candidat Ángel Gabilondo s'ha resistit a cedir la cadira, tot i que alguns dirigents socialistes li ensenyen amablement la sortida a través de filtracions a mitjans de comunicació. Durant l'executiva regional, el president de PSM li ha demanat que s'aparti com a portaveu. S'ha acabat acordant una "transició ordenada".