L'empresa Desokupa, que ha estat ben present a Barcelona durant les darreres setmanes, podria arribar al seu final a causa d'una proposta de llei que vol impulsar Podemos. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha anunciat que des de Podemos presentaran una proposició de llei al Congrés per abordar aquesta "problemàtica". Des de la formació morada acusen empreses com Desokupa de ser un "comando parapolicial" generador d'"aporofòbia" i per aquest motiu volen impulsar aquesta reforma.

Durant un acte de campanya a Alacant en suport al candidat d'Unides Podem a la Presidència de la Comunitat Valenciana, Héctor Illueca, la ministra Belarra va afirmar: "registrarem una llei per perseguir penalment a aquesta gentalla que es lucri perseguint els més vulnerables". La proposta de reforma legal té com a objectiu perseguir a persones i empreses que, per motius de lucre, assetgen, discriminen o intimiden persones en situació de vulnerabilitat.

La iniciativa legislativa busca crear un nou tipus penal que permeti la dissolució d'organitzacions com Desokupa i establir penes de fins a quatre anys de presó per als seus membres. La proposta es presentarà al Congrés amb la intenció d'elevar el càstig contra aquells que obtinguin beneficis econòmics a costa de les persones en situació de vulnerabilitat, combinant elements dels delictes de coaccions i d'odi. Específicament, es planteja modificar els articles 510, 510 bis i 515 del Codi Penal per sancionar amb multes de sis a dotze mesos de presó i amb penes d'un a quatre anys de presó les activitats d'aquestes empreses.

La ministra Belarra també ha denunciat que, el mateix dia que es va aprovar la Llei d'Habitatge al Senat, la dreta política intenta desviar l'atenció amb arguments que critiquen la normativa. La nova llei té com a objectiu regular els preus del lloguer i augmentar el parc públic d'habitatges, i ha rebut el suport de l'espai polític d'Unides Podem.

Belarra ha subratllat que el problema a Espanya no és l'ocupació, com sosté la dreta, sinó l'especulació immobiliària. En aquest sentit, ha destacat que l'estratègia de la dreta, en centrar-se en el tema de l'ocupació, busca fomentar les vendes d'empreses de seguretat, que han experimentat un augment del 85%.