Guerra oberta entre Podemos i Sumar després de la designació dels ministres que conformaran el nou govern de Pedro Sánchez i que exclou la formació morada. Aquest dimarts al matí des de Podemos ja han acusat Sumar de deixar-los fora "intencionadament" del nou Executiu, però aquest dilluns a la tarda ha estat la secretària general de Podemos, Ione Belarra, qui ha acusat directament la líder de Sumar, Yolanda Díaz, d'impulsar un partit polític "unipersonal", de connivència amb el PSOE, per substituir-los per una esquerra "subordinada" als socialistes, que s'ha plasmat amb la seva "exclusió" de l'executiu de coalició que deixa fora els representants de Podemos.

Així ho afirma en una carta dirigida a la militància del partit difosa aquesta tarda, en la qual defensa que aprofundiran en la seva autonomia política de Sumar com la "llavor" per garantir no només la continuïtat de Podemos, sinó el seu creixement. Belarra afirma que volen buscar així un nou escenari en el qual diferenciar-se de la formació liderada per Yolanda Díaz. La missiva s'ha enviat en ple xoc entre Sumar i Podemos, que es va fer més gros divendres passat, quan Díaz va remetre una oferta perquè el representant de Podemos dins l'executiu estatal fos el secretari d'Estat Nacho Álvarez. Amb aquest moviment Díaz buscava aturar, almenys de moment, la guerra oberta entre les dues formacions, i buscar certa unitat per poder concórrer junts a les eleccions europees.

"L'ocorregut aquests dies no és sinó la confirmació final d'una estratègia determinada i mantinguda en el temps per part del PSOE i Sumar que té com a objectiu evident la substitució de Podemos per una altra força política que pugui representar simbòlicament l'esquerra, però que accepti la subordinació al PSOE i la concertació amb els poders econòmics (...) És a dir, que sigui, a diferència de Podemos, servil davant els poders fàctics que encara sostenen el règim bipartidista, i per tant funcional als seus interessos", ha afirmat Belarra en aquest escrit. D'aquesta manera, la líder de Sumar retreu a Díaz la seva decisió de "no ampliar" Unidas Podemos, que era "el que s'esperava d'ella" quan van apostar pel seu lideratge, sinó optar en el seu lloc per "construir un nou partit polític unipersonal anomenat Sumar", eliminant així el bagatge polític que havia aconseguit la seva formació per l'esquerra transformadora i que els va portar al primer govern de coalició.

"Sé perfectament que tots aquests esdeveniments han estat molt durs i molt difícils de viure per als militants de Podemos i us vull confessar que, també, han estat enormement difícils per mi com a secretària general", ha admès Belarra per agrair a les bases la confiança i destacar que totes les seves decisions han tingut un objectiu: garantir grans transformacions per aconseguir un país més just i la continuïtat de Podemos. D'altra banda, Belarra ha reconegut a les seves bases que va ser "difícil acceptar" un acord electoral amb Sumar "enormement injust" i també ho va ser donar suport a la investidura de Sánchez, quan el PSOE i Sumar els "van menysprear" com a interlocutors polítics, i l'"expulsió" de Montero de l'executiu, alhora que recorda a Díaz que no seria el que és avui si no fos per Podemos, que "es va obstinar" l'any 2019 a aconseguir un govern de coalició.