Bel Pozueta, una de les mares dels joves d'Altsasu, serà la candidata d'EH Bildu a les eleccions espanyoles per la circumscripció de Navarra. Així ho ha anunciat ella mateixa aquest dimecres a la tarda en una roda de premsa des de Pamplona. Ha adquirit gran rellevància pública després d'exercir de portaveu dels familiars dels joves empresonats per una baralla de bar amb agents de la Guàrdia Civil fora de servei. "És una manera de poder fer política davant la injustícia", ha sostingut.

Sociòloga i sexòloga de professió, Bel Pozueta s'ha fet famosa com a mare d'Adur Ramírez de Alda, sobre el qual van recaure dotze anys de presó pels incidents del petit poble d'Altsasu. Va ser dels primers que va entrar a la presó, d'on no n'ha sortit des de fa més de 850 dies.

"Si a nosaltres ens ha tocat patir, si als nostres fills els ha tocat patir, també hem vist altres persones als qui els ha tocat partir", ha justificat Bel Pozueta, que ha afegit: "Ho he vist a l'Estat espanyol, a Euskal Herria i a Europa". Ha assegurat que d'aquesta experiència "ens ha sorgit el sentiment i la necessitat de lluitar".

A més de la causa dels seus fills, Pozueta també ha establert força relació amb els familiars dels presos polítics catalans. De fet, compartirà grup parlamentari amb alguns d'ells, com a conseqüència de l'acord entre ERC i EH Bildu.

En la roda de premsa, Pozueta ha criticat la dispersió dels presos d'ETA, assegurant que "és una condemna, un llast, és la injustícia en majúscula". De la mateixa manera, ha dit que vol "portar la paraula de Navarra a Madrid"

No deixarà l'associació de familiars Altsasu Gurasoak "perquè continuo sent mare", però sí les responsabilitats de portaveu. Ha demanat comprensió per la seva decisió, que ha hagut de meditar molt: "Jo tampoc no sabia res quan vaig començar".