L'economista Santiago Niño Becerra ha relativitzat en una entrevista a Catalunya Ràdio l'impacte real que pot tenir el nou govern espanyol PSOE-UP sobre l'economia, i ha deixat clar que no es creu les promeses econòmiques de Pedro Sánchez. "Els governs actualment no són més que persones assegudes a unes cadires, però qui decideix a la UE és Brussel·les", ha assegurat.

L'economista ha indicat que precisament la ministra d'Economia, Nadia Calviño, és una experta en matèria pressupostària i "té la total benedicció" de la capital comunitària. "Portarà la comunicació econòmica entre Espanya i Brussel·les, i serà l'encarregada de traslladar els mandats de Brussel·les a Espanya", ha dit.

Segons Becerra, aquests mandats es resumeixen en el fet que Espanya haurà de trobar 8.000 milions d'euros, o bé apujant impostos o bé retallant despeses, per reduir el dèficit. I per això no es creu les promeses econòmiques que ha fet el nou executiu espanyol, perquè no veu d'on sortiran els diners.

L'economista ha manifestat que aquest 2020 en general "serà un any de neteja econòmica". Al seu entendre, això afectarà els bancs, la capacitat productiva i el deute corporatiu. "Al món hi ha 15 bilions de dòlars de deute d'empreses que està en risc d'impagament", ha recordat. I durant el 2020, i segurament el 2021, s'intentarà arranjar.

Segons Becerra, la situació del consum no avança. "El consum està totalment estancat, i té molta lògica perquè el nivell d'endeutament privat ha tornat a pujar moltíssim i s'està desestalviant", ha advertit.

Al seu entendre, amb el comerç per Internet l'oferta és permanent, i el consum es dilueix al llarg de l'any.