La BBC analitza avui en un reportatge quin impacte econòmic tindria la independència de Catalunya, i recorda que té una economia equiparable a la de Dinamarca. L'emissora britànica entrevista diversos experts, que apunten a resultats molt diferents segons si la independència és finalment pactada o si només té sortida per una via unilateral. 

"Molts economistes ―partidaris o contraris a la independència― coincideixen en el fet que una Catalunya independent podria tenir un futur brillant un cop resoltes les seves diferències amb Madrid i la UE", resumeix.

L'emissora ha entrevistat l'economista Santiago Niño-Becerra, que apunta aquesta mateixa idea. "Les transicions sempre són dolentes, però a mitjà i llarg termini el saldo de guanys i despeses serà rendible per a Catalunya". "Hi ha al voltant de 300 estudis acadèmics que mostren que una Catalunya independent seria exitosa, i només 10 diuen que no ho seria", afegeix. La BBC defineix Becerra com a independentista.

Niño-Becerra precisa que quan s'arribi a la independència "el primer problema a resoldre serà determinar l'import del deute públic espanyol que correspon assumir a Catalunya". "En la meva opinió, però, no hauria d'assumir cap deute perquè ja ha pagat molt [amb el dèficit fiscal]", apunta.

La BBC afirma que aquesta reflexió sobre el deute públic a repartir ara per ara és hipotètica, i que "molts analistes argumenten que Madrid mai no permetrà que Catalunya s'independitzi, i menys encara, un referèndum sobre la independència". Becerra assenyala, però, que la independència podria ser gradual, per etapes, "fins que ja no tingui sentit formar part d'Espanya".

 

BBC

L'emissora també parla amb un economista unionista. Segons l'economista Àngel Talavera, de l'Oxford Economics, a qui defineix com a contrari a la independència, "la transició a la independència seria relativament indolora si es fes a través d'un referèndum legalment vinculant". Però apunta que aquesta solució pactada amb el govern espanyol és "molt improbable que passi".

En la hipòtesi d'independència no pactada, Talavera preveu problemes de comerç amb la Unió Europea i Espanya, "que són de moment els seus grans socis comercials". Segons Talavera, la inversió estrangera cauria, Madrid podria tallar la línia de crèdit i podria bloquejar la reincorporació de Catalunya a la UE.

Segons la BBC, la incertesa sobre si hi haurà independència ha perjudicat la indústria turística i el mercat immobiliari. Però reconeix que Catalunya atrau inversió directa estrangera de grans firmes com Amazon i Uniqlo. "Al febrer es va classificar com la millor regió sud-europea per a la inversió estrangera per al 2018 i el 2019 per a FDi Magazine, una publicació del Financial Times, afegeix.   

L'emissora britànica apunta que per als independentistes la possible penalització econòmica de la secessió, a curt termini, "és un preu a pagar" per quedar lliures de la tutela de Madrid.