"Catalunya, una de les parts més pròsperes d'Espanya, té una cultura diferent i la seva pròpia llengua". Així comença un documental de la BBC titulat Crisi a Catalunya, un reportatge de poc més de 20 minuts de durada que pretén mostrar al món què ha passat a Catalunya i com ha gestionat el govern del PP aquesta qüestió purament política traslladant-la als tribunals i sent còmplice de l'entrada a presó (preventiva) de molts líders independentistes que, avui, ja fa mesos que hi són.

El vídeo desmunta la versió de l'estat espanyol davant de tot el planeta i, fins i tot, a la descripció del documental s'hi pot llegir que el referèndum "ha sacsejat el centre de la democràcia espanyola", al mateix temps que posa de manifest que la policia espanyola "va utilitzar la força per provar d'aturar-ho, però més de dos milions de catalans van desafiar la policia per ser una república independent".

Per resumir-ho, recorden que nou mesos després de l'1-O, Catalunya continua formant part d'Espanya i els líders sobiranistes són a la presó o a l'exili. Ara bé. Per poder generar una mica de perspectiva per a tota aquella gent que no coneix exactament la situació, el documental comença explicant que, després del franquisme, quan la democràcia va ser restaurada, "Catalunya va poder governar-se a si mateixa dins d'Espanya i molta gent ho va acceptar".

Referèndum i repressió

Després de fer un repàs per les Diades de cada any des del 2012, de les constants peticions de l'expresident Artur Mas a Mariano Rajoy pel pacte fiscal i les seves negatives, el reporter comença a explicar que, davant d'això, es va optar per demanar que es pogués celebrar el referèndum.

El reportatge explica com el govern del PP es va mantenir en la seva posició d'enrocament i, tenint en compte les incomptables ocasions en què el Govern havia provat de dialogar amb ells i els bastons a les rodes que els de Rajoy hi anaven posant, Catalunya va optar per votar sobre la independència l'1 d'octubre del 2017. Per il·lustrar que no només els independentistes volien exercir el seu dret de vot, el documental mostra imatges com la següent:

L'anhel dels catalans a votar era tan gran que es van passar la nit anterior al referèndum dormint a les escoles i celebrant diverses activitats perquè no hi pogués entrar la policia espanyola i emportar-se les urnes, que tan perseguides havien estat durant les setmanes anteriors a l'1-O. 

Molta gent no va dormir i d'altres es van llevar ben aviat per anar a ajudar a la resta. Però no va passar gaire estona fins que van començar a sortir per tots els mitjans les dures imatges de les càrregues policials, les destrosses per part de la policia espanyola als col·legis, els centenars de ferits... i els vots confiscats per la policia. I, de tot això, la BBC també té les imatges.

"Només volíem votar"

Molts testimonis recorden a la televisió pública anglesa que "l'Estat va donar llum verda per poder violentar els catalans", testimonis que relaten la por que van passar durant aquella jornada només perquè volien votar. Davant d'això, l'exdelegat del govern del PP a Catalunya Enric Millo prova de demostrar que, en certa manera, l'actuació policial no va agradar-li tot subratllant que "lamento profundament que qualsevol persona pogués prendre mal", però, tot seguit, es pregunta: "Per què el Govern en lloc d'acceptar la sentència judicial i desconvocar el referèndum, va fer una crida a anar als col·legis, no només a votar, sinó a protegir els col·legis i les urnes i impedir l'acció de la policia judicial?".

I no només això. Després que el documental es dediqui a fer un repàs dels dies posteriors a la celebració del referèndum com, per exemple, l'empresonament dels líders polítics, la declaració d'independència del 27 d'octubre, l'exili d'altres líders i, fins i tot, la detenció del president Carles Puigdemont, Millo afegeix que "estan empresonats pels seus actes, no per les seves idees, a ningú li agrada que hi hagi persones a la presó, però tothom ha de ser responsable dels seus actes".

Per acabar una història que queda oberta, la BBC posa la cirereta al pastís recordant que ara el nou Govern ja està nomenat i treballant i tanca sostenint que "l'autonomia de Catalunya sembla estar restaurada, però la crisi continua. Espanya continua utilitzant la via judicial, però molts catalans continuen preguntant-se quan o com la independència serà resolta".