El govern de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, insisteix que no veuen res estrany que assistissin dissabte a la missa celebrada a la Sagrada Família per la beatificació de Joan Roig i Diggle, coincidint amb el X aniversari de la dedicació de la basílica. Van més enllà i assenyalen el Procicat com el responsable de permetre aquesta mena d'actes litúrgics sense entrar en les imatges que han provocat la indignació i l'escàndol de molts sectors, culturals, socials i fins i tot polítics, per veure religiosos asseguts en cadires l'un al costat de l'altre.

El tinent d'alcalde de seguretat de l'Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle, avui ha tancat una ronda de mitjans per donar explicacions de la seva presència a la missa. El primer lloc on ho ha fet, a primer hora del matí, ha estat a TVE: "Vaig atendre una invitació de l'arquebisbat i aquesta és una activitat permesa per la Generalitat, amb un aforament del 30%. Entenc que hi hagi actors que s'hagin sentit molestos i ens interpel·la per veure si s'ha de fer alguna modificació en els permisos", és la resposta que ha donat quan li han preguntat si se'n penedeix.

De fet, hi han insistit, i Batlle tirava pilotes fora: "Complia les normes i faig una reflexió. Ahir era diumenge, d'actes religiosos se'n van celebrar en centenars d'esglésies de país. Jo, que soc practicant, vaig anar a la meva parròquia".

Apel·la al Procicat

A Batlle se l'ha vist nerviós per poder justificar-se en un moment de l'entrevista: "Em deixa acabar, si us plau? Vaig assistir en aquest acte, vaig veure que s'observaven les mesures de distància i, repeteixo, entenc la situació de malestar de la cultura o la restauració i s'haurà de veure si s'ha de revisar, però hi ha un principi de seguretat jurídica que figura en el decret". Sobre l'aspecte de la distància i, veient les imatges que el mateix arquebisbat va retransmetre en directe, són molt qüestionables en determinats moments: la distància entre els fidels és molt més gran que la dels religiosos aplegats.

Sagrada Familia 1Imatge en streaming de l'arquebisbat dissabte a la Sagrada Família

Sagrada Familia coronavirus ACN

Imatges dels fidels a la Sagrada Família dissabte passat

Batlle apel·la a la responsabilitat dels departaments d'Interior i Salut i del Govern en termes generals perquè revisin les normes. I, en paral·lel, continua regnant el silenci de l'alcaldessa Colau com a màxima representant del consistori. No només el tinent d'alcalde va assistir-hi en la seva representació, també el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós del consistori, Khalid Ghali. 

Per part de la Generalitat, també hi era present el director general de Dret i d'Entitats Jurídiques, Xavier Bernadí. Des del Govern sí que s'han pronunciat sobre les imatges: obriran expedient a l'arquebisbat. El vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, va admetre que es va "emprenyar tant o més" que el món de la cultura quan va veure més de mig miler de persones concentrades a la Sagrada Família.