El diputat de JxCat Albert Batet ha assegurat davant el ple del Parlament, que amb la fugida de Joan Carles I amb la connivència del govern espanyol s'ha vist que la reforma de l'Estat espanyol és "impossible" i que ja sabem "com acaba: amb rebel•lió, sedició, presó, exili i cops de porra".

Durant la seva intervenció al ple sobre la monarquia espanyola, Batet ha afirmat que el rei emèrit "se'n va, però la corrupció de la monarquia es queda" i que aquest és, precisament, un dels símptomes de deteriorament de l'Estat. "S'enfonsa però no s'enfonsa sol perquè el republicanisme espanyol ni hi és ni se l'espera", ha dit. El diputat ha acusat l'executiu espanyol d'haver col•laborat amb la fugida de Joan Carles I i ha dit que, davant d'això, només hi ha dues opcions: "O monarquia espanyola o República catalana".

En aquest sentit, ha afirmat que Catalunya està hores d'ara més a prop de la independència de Catalunya que de qualsevol possibilitat real de diàleg i de reforma d'Espanya. "La monarquia va a la deriva i les estructures de l'Estat fan aigua", ha afegit, en constatar com està gestionant l'Estat la crisi institucional. "Catalunya és republicana", ha advertit en la seva intervenció, on també ha criticat que Cs intentés impugnar el ple i silenciar així l'abús de la monarquia espanyola, en les seves paraules.

Batet ha aplaudit que el Parlament sigui "l'única institució de tot l'Estat espanyol que avui podrà fer un pronunciament" sobre la fugida del rei emèrit, "el nomenament del qual va ser una de les últimes voluntats de Francisco Franco".    

D'altra banda, el diputat de JxCAT ha celebrat que la justícia belga hagi rebutjat aquest divendres l'extradició a Espanya del conseller Lluís Puig, i ha retret que el Tribunal Suprem no és l'òrgan "ni legítim ni competent" per decidir. "Novament es constata que a l'Estat espanyol no es pot confiar en ningú: No es pot confiar en el Rei, no es pot confiar en el Govern, no es pot confiar en la justícia", ha conclòs.