El president del TSJC, Jesús María Barrientos, en seu parlamentària, ha donat resposta avui per què es va aixecar i va marxar de l'acte del Col·legi d'Advocats presidit per Roger Torrent. Barrientos va marxar, juntament amb el fiscal en cap de Catalunya, Francisco Bañeres, quan es van referir durant l'acte als "presos polítics".

La foto va quedar fixada en la retina de tota la plana política. I aquest dilluns passat va tornar a sortir en el judici al president de la Generalitat, Quim Torra.

Barrientos no en volia parlar. Volia obviar opinions personals durant la seva compareixença al Parlament de Catalunya, convocada per explicar la memòria del 2018. Però a preguntes de la CUP, del diputat Vidal Aragonés, ha acabat donant la frase del titular del dia d'una compareixença que només tenia l'al·licient de rebre a la cambra catalana qui ha de dictar en breu la sentència contra Torra.

"Cadascú ha de respondre davant la seva consciència", ha dit Jesús María Barrientos. "Jo, lamentant i defraudant la seva expectativa, crec que no és el moment ni la meva compareixença aquí és per explicar o fer consideracions sobre les meves resolucions o el meu comportament en el pla institucional. Les conductes són les que són i cadascú ha de respondre davant la seva consciència".

Però Vidal Aragonés no s'ha donat per vençut i ha recorregut al reglament del Parlament per dir-li que els compareixents, siguin qui siguin, han de respondre les preguntes dels grups. I l'ha alertat que això podria fer-lo incórrer en un delicte de desobediència. 

"La condició de la meva compareixença aquí no m'obliga a res més", ha dit Barrientos responent al diputat de la CUP ignorant el seu advertiment i al·legant que havia respost a totes les preguntes sobre el que havia estat objecte de la seva compareixença: l'estat dels jutjats i les dades del 2018.