Dos nous carrils tallats a l'AP-7, al terme d'Ermedàs i a tocar de Garrigàs, a l'Alt Empordà, per incendis a la via. Es torna a tallar, d'aquesta manera, l'autopista després que aquest migdia s'hagués recuperat la normalitat a la xarxa viària catalana després d'hores de talls dels CDR

Nous talls a l'AP-7

Cap a les quatre del migdia, hi han aparegut dues fogueres amb sofàs, pneumàtics i matalassos que han obligat a restringir la circulació en aquest tram. L'incident afecta els vehicles que es dirigeixen a Girona i els Mossos desvien els conductors per l'únic carril que no està afectat per les flames. Els Mossos investiguen l'incident.

Durant aquest matí, hi ha hagut talls de circulació generalitzats a tota la demarcació. El més important, a l'AP-7, a l'altura de la sortida Oest de Girona, que s'ha allargat més de cinc hores. També a Verges, un centenar de manifestants han tallat els quatre accessos al municipi.

Matí de talls a la mobilitat

La xarxa viària catalana havia recuperat la normalitat a les dues del migdia després que els CDR les talléssin durant hores. 

Els Mossos han desallotjat, aquest migdia i després de més de cinc hores, els principals talls que els CDR han fet a la xarxa viària catalana. Els agents policials han avisat que en cas de no desfer les barricades i fogueres procedirien a les càrregues policials. 

Els Comitès de Defensa de la República (CDR) han estat els primers en despertar-se aquest divendres al matí per iniciar diversos talls de carreteresho seguim en directe aquí, a tot Catalunya. Els CDR tallen les principals vies de Catalunya per protestar contra el Consell de Ministres que es celebra aquest divendres al matí a la Llotja de Mar de Barcelona.

Tall AP7 21d  acn

Tall dels CDR a l'AP-7, a Girona - ACN

Entres les vies afectades hi havia els accessos a la ciutat de Barcelona i a diversos punts de la Ronda de Dalt i de la Ronda Litoral, que ara ja està oberta a la circulació. Unes cinquanta persones han tallat poc després de les 6 del matí la Ronda Litoral (B-10) en tots dos sentits a l'altura de Montjuïc.

La situació ha produït moments de certa tensió amb els conductors i els Mossos estan desviant el trànsit. Les protestes també afecten la Ronda de Dalt (B-20) a l'altura d'Esplugues per una concentració i a Cornellà en tots dos sentits.

Més tard, a les 7:15h del matí, els mossos han aconseguit obrir un carril de la Ronda de Dalt cosa que ha permès que es reprengui la circulació en aquesta via però amb congestions. 

Barricades a l'AP-7 a Girona

També està tallada l'AP-7 a l'altura de l'Ampolla i de Girona, tot en els dos sentits de la marxa. En aquest cas, els Mossos han demanat a la concessionària de l'AP-2 que aixequi el peatge de Soses per descongestionar la zona, mentre que s'ha activat pas alternatiu per la N-II i es facilita l'evacuació dels vehicles afectats pel tall.

Centenars de persones convocades pel CDR han participat al tall de l'AP-7 que des poc després de les set del matí ha bloquejat la calçada de l'autopista a Girona, a la sortida Girona Oest, a Sarrià de Ter, en tots dos sentits.

 Els manifestants han fet barricades amb pneumàtics, han vinclat les tanques de protecció i han encès fogueres i posat fogons per resistir durant hores. A més, amb pintura blanca, han pintat damunt l'asfalt la consigna 'Ingovernables'.

Efectius dels Mossos d'Esquadra, que han controlat la mobilització, han donat l'opció als conductors de donar mitja volta i sortir de l'autopista. A través de les xarxes socials, els CDR han demanat a la gent que se sumi als talls de carreteres i de la via del tren que hi ha a la demarcació per fer més força.

Els Mossos desallotgen l'AP-7

Des de les 12 del migdia, els Mossos han començat a desallotjar per la força els concentrats al tall de l'AP-7 a Girona. Més d'un centenar d'antiavalots han arribat al punt on s'estava fent el tall de l'autopista, a prop de la sortida de Girona Oest). Els Mossos han saltat la barricada feta amb pneumàtics, han fet passar els manifestants a l'altra banda del voral i els han anat fent recular fins que els mateixos activistes han acabat dispersant-se.

Durant el desallotjament, s'han viscut moments de tensió, amb empentes i enfrontaments amb algun cop de porra. El CDR Girona ha cridat els manifestants a unir-se a la concentració convocada davant la subdelegació del govern espanyol. A les xarxes socials, el CDR ha criticat que l'actuació dels Mossos "ha demostrat que el seu únic objectiu és defensar la unitat d'Espanya i el règim del 78".

De l'Ampolla a la N-340

Els manifestants del CDR que estaven tallant l'AP-7 a l'altura de l'Ampolla han aixecat l'acció. Ho han fet després de l'arribada de patrulles dels Mossos d'Esquadra a la zona, que han avisat els manifestants que es disposaven a desallotjar-los. Després del tercer avís, els concentrats han cremat els pneumàtics que havien posat a la via i l'han abandonat. Han marxat en direcció a l'N-340, també a l'altura de l'Ampolla, on han fet un nou tall de trànsit.

Tall Ampolla AP7   ACN

A l'Ampolla s'havia tallat la circulació en els dos sentits de la marxa. En aquest punt, els CDR han llençat vidres trencats a la calçada i han desmuntat tanques per posar-les al mig de la carretera. 

A les quatre de la tarda s'ha reobert la circulació a l'Ampolla després que els serveis de neteja condicionéssin la via.

El tall a l'A2, a Alcarràs es converteix en marxa lenta

El mig miler de persones que, des de dos quarts de set del matí, tallaven l'A-2 a Alcarràs, al Segrià, han decidit abandonar el lloc i aixecar el tall de l'autovia cap a dos quarts d'onze, després d'unes quatre hores. Els CDR s'estan plantejant convertir el tall en una marxa lenta cap a Barcelona.  A primera hora del matí, els manifestants, convocats pels CDR, han col·locat pneumàtics i tanques de la mateixa autovia per tallar la via en què s'han produït retencions de vehicles i camions sobretot en les primeres hores de tall.

Tall CDR Alcarràs - ACN

També s'han produït alguns moments de tensió entre alguns transportistes i els membres del CDR, en què els Mossos d'Esquadra han mediat sense que s'hagi produït cap incident.

Tall CDR Alcarràs 2   ACN

Els vehicles i camions aturats pel tall han pogut girar passades unes hores i seguir les seves rutes per vies com la N-II o l'autopista AP-2, en la qual els Mossos han demanat que s'aixequés el peatge a Soses. Els manifestants, enmig d'una densa boira, han fet foc a la mitjana i han repartit esmorzar. 

Finalment, cap dos quarts d'onze del matí han decidit aixecar el tall i abandonar el lloc.

Altres vies afectades

Un altre punt d'accés a Barcelona afectat ha estat la B-20 a l'altura de Montigalà, a Badalona. Un grup de manifestants han tallat la via a primera hora del matí. El tall s'ha aixecat cap a dos quarts del vuit del matí quan els mossos han fet acte de presència i els han demanat que es retiressin.

Altres vies afectades són la N-II està tallada a Bàscara, Fornells de la Selva i Medinyà, la C-65 a Llambilles, la C-25 a Campllong i a Santa Coloma de Farners, la C-58 a Montcada i Reixac, la C-37 a la Vall d'en Bas, la C-31 a Badalona, Ullà i a Verges, a Gi634 a Verges. A la C-16, a l'altura de Manresa, i la C-58 a Vacarisses, els talls han durat poca estona i la circulació ja està restablerta. D'altra banda, hi ha hagut un accident a la C-59 a Caldes de Montbui talla la carretera en tots dos sentits de la marxa.