El baròmetre postelectoral sobre les eleccions autonòmiques a Andalusia elaborat pel CIS posa de manifest que un 26,8% dels andalusos es penedeixen del seu vot i ara el canviaria, d'haver sabut quin anava a ser el resultat dels comicis del 2 de desembre.

L'enquesta revela també que el 22,7% dels ciutadans que es van abstenir als comicis haurien votat el PSOE si haguessin participat, un 5,3% al PP, un 5,5% a Ciutadans i a Adelante Andalucía i un 2,6% a Vox.

La mostra del CIS també constata que un 19,5% dels andalusos que no van votar ho van decidir al final de la campanya. Entre ells, el 10,5% va dubtar entre votar i no votar fins a l'últim moment i un 9% ho va decidir uns dies abans de les eleccions, en plena campanya electoral.

A la pregunta "Si hagués sabut que els resultats d'aquestes eleccions anaven a ser els que han estat, vostè què hauria fet?", el 16,3% s'hauria abstingut o hauria votat en blanc o nul, un 5,7% assegura que ho hauria fet per un partit o coalició en lloc d'abstenir-se, el 3,6% per un partit o coalició diferent al qual va votar, i un 1,2% hauria votat per un partit o coalició en lloc de votar en blanc o nul.

Una participació del 58,65%

La participació en les eleccions autonòmiques andaluses va ser del 58,65%, una dada que va suposar una baixada de 3,65 punts respecte al 62,30% dels electors que va anar a les urnes el 2015. Les abstencions, d'altra banda, també van pujar fins arribar a més de dos milions i mig , un 41,35%, davant el 37,7% de les anteriors eleccions.

El baròmetre es va realitzar entre el 10 de desembre i 3 de gener, a partir de 2.913 entrevistes, abans que prengués possessió a finals de gener el govern del PP i Ciutadans, amb el suport de Vox.

La coalició favorita: PSOE i Adelante Andalucía

Segons l'enquesta, l'11,7% dels andalusos prefereixen en el Govern de la Junta d'Andalusia la coalició PP i Ciutadans amb el recolzament de Vox, abans que prengués possessió a finals de gener, un pacte que va desallotjar el PSOE de la Junta d'Andalusia, malgrat que va guanyar els comicis.

Tanmateix, la coalició preferida és un govern del PSOE amb Adelante Andalucía (15,6%), encara que la suma de resultats d'aquestes formacions no assolia la majoria absoluta.

En segon lloc, quedaria l'opció d'un govern del PSOE en solitari (12,1%), mentre el 10,6% dels enquestats prefereix un govern de coalició entre el PSOE i Ciutadans, encara que tampoc en aquest cas la suma d'escons no arribava a la majoria absoluta a la Cambra. Així també, un govern de coalició entre PP, Ciutadans i Vox és ben rebut pel 9,6 % de la població enquestada i només l'1,8% veu aprova la del PP i Vox per governar amb el suport de Ciutadans.

Quant a les preferències per ocupar la Presidència de la Junta, el 22,1% s'han decantat per la socialista Susana Díaz; el 14,5 per cent per l'actual president, Juanma Moreno (PP); l'11,3% per líder de Ciutadans, Juan Marín; i el 10,2% per la candidata d'Adelante Andalucía, Teresa Rodríguez. Només l'1,9% ha escollit el candidat de Vox, Francisco Serrano.