L'extresorer del PP, Luis Bárcenas, ha iniciat els tràmits per sol·licitar el trasllat a la presó d'Alcalá Meco on previsiblement ingressarà en els propers dies la seva dona, Rosalía Iglesias, per complir la condemna de 12 anys i 11 mesos de presó que ha imposat el Tribunal Suprem després de ratificar la sentència de l'Audiència Nacional pels primers anys d'activitats de la trama Gürtel (1999-2005), segons han informat fonts penitenciàries a Europa Press.

Bárcenas es troba al centre penitenciari de Soto del Real des de maig de 2018 quan la Secció Segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional el va condemnar a 33 anys i quatre mesos de presó, pena que l'alt tribunal ha rebaixat a 29 anys i un mes. Amb el trasllat, l'extresorer del PP aconseguiria ser a prop de la seva esposa, que es troba en espera que el tribunal de 'Gürtel' executi la sentència ferma del Tribunal Suprem i li comuniqui que ha d'ingressar a la presó.

Condemna rebaixada

Rosalía Iglesias, la pena del qual també ha reduït el Suprem de 15 anys i un mes a 12 anys i 11 mesos de presó, tan sols va estar unes hores a la presó de Soto del Real el 2018 en conèixer la resolució de l'Audiència Nacional, però va sortir en consignar una fiança de 200.000 euros que li va imposar el tribunal per eludir la presó.

rosalia esglésies dona barcenas efe

Imatge d'arxiu de Rosalia Iglesias / Efe

Les mateixes fonts indiquen que el que fora tresorer del PP ja hauria començat amb el tràmit de petició de canvi de centre penitenciari, una cosa que no només depèn de la voluntat del pres, sinó que ha de ser estudiat abans de la seva aprovació. Aquest seria doncs un primer moviment de Bárcenas, en espera d'altres que han de passar en paral·lel com que a la seva dona Rosalía Iglesias se li classifiqui en segon grau --l'ordinari-.

Bárcenas i la primera època de la Gürtel

En la sentència de 1.843 folis, dictada per unanimitat pel Suprem, la Sala concloïa que hi ha indicis plurals i acreditats que Rosalía Iglesias coneixia la procedència delictiva dels diners i l'increment del patrimoni del seu marit que es justificava amb els seus ingressos ordinaris, i destacava la conducta activa de la condemnada.

A més, assenyalaven els magistrats que Iglesias va realitzar actuacions per ocultar i posteriorment fer aflorar diners il·lícitament obtinguts pel seu espòs. I s'endinsaven que la defraudació atribuïda a la dona de Bárcenas es va articular a través d'una sèrie d'artificis en els quals va ser fonamental la seva intervenció i que, de seu, incompatibles amb la ignorància o el desconeixement invocats per l'acusada.

La sentència va ser igual de contundent amb Bárcenas, del que s'afirma que "des d'almenys l'any 2000 al marge de l'activitat delictiva que en comú va portar a cap amb altres acusats, va desenvolupar pel seu compte, i quan ho necessitava en col·laboració amb la seva dona, una altra activitat dirigida a enriquir-se de manera il·lícita intermediant en altres adjudicacions d'obres o apropiant-se de fons del PP".

Suma d'això que fruit de les seves il·lícites activitats va aconseguir acumular un important patrimoni que va ocultar a través d'un entramat financer en entitats bancàries suïsses, a través del qual va invertir en diferents valors i productes financers, i va aflorar fons l'origen dels quals no es corresponia amb la seva declarada activitat ni amb el seu estalvi.