L'Ajuntament de Barcelona ordenarà tancar 256 habitatges d'ús turístic il·legals després del pla de xoc impulsat el juliol, les eines del qual han permès guanyar eficiència en la detecció de pisos sense llicència i en la inspecció d'aquesta activitat, segons la tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

En roda de premsa al costat de la regidora del districte de Ciutat Vella, Gala Pin, Sanz ha explicat que els visualitzadors han detectat 234 pisos que rebran l'ordre de cessament i una sanció de 30.000 euros, mentre el treball dels inspectors ha permès tramitar 22 ordres de cessament més.

A més, s'han resolt les sancions a les plataformes Airbnb i Homeaway iniciades el setembre de l'any passat i, si es comprova que reincideixen, seran multades amb fins a 600.000 euros, i s'ha ordenat a dues residències d'estudiants (a Sant Martí i Sants-Montjuïc) que deixin d'operar amb funcions d'hotel, com s'ha detectat que feien.

La carta de Colau

Paral·lelament, el passat 28 de juliol l’Ajuntament de Barcelona va enviar una carta als seus veïns en la qual els inciten a denunciar si constaten que hi ha cap pis turístic il·legal en el seu edifici. Així mateix, els demanen col·laboració per crear “un model urbà sostenible” i lluitar contra un negoci que “genera especulació i economia submergida”.

El passat mes de març, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ja va ampliar un any la moratòria turística que va aprovar al juliol del 2015, impedint així la concessió de noves llicències hoteleres i l’obertura d’albergs o altres complexos fins al juliol del 2017. De fet, des de l’entrada en vigor d’aquesta mesura, almenys 38 projectes han estat paralitzats.