La vaga feminista del 8 de març ha començat amb força aquest matí a Barcelona, com també a diversos punts de la geografia catalana. Les accions, que han començat a partir de les 7 del matí, han constat de talls al trànsit i les mobilitzacions de piquets feministes arreu de la capital catalana. Els Mossos d'Esquadra han forçat la dissolució d'algunes de les interrupcions del trànsit sota la premissa que no havien estat comunicades.

Un conjunt de manifestacions feministes espontànies, prèvies a l'aturada, han causat talls viaris. Les principals accions, protagonitzades majoritàriament per dones, han tingut lloc a Barcelona, on hi ha hagut manifestacions a l'avinguda Meridiana, la Gran Via i la Diagonal.

Pels volts de les 7 del matí, diverses desenes de manifestants han tallat un dels principals accessos de la capital catalana, l'avinguda Meridiana, i ho ha fet amb consignes feministes a favor de la jornada de vaga feminista. Ha estat la primera mobilització d'una llarga llista a les principals vies barcelonines.

Els accessos a la UAB, la carretera C-55, a l'altura de Manresa; la C-58, a Terrassa, i a la N-II, a Premià de Dalt, també han tingut lloc incidents destacables per part de manifestacions, segons ha informat el Servei Català de Trànsit.

La mobilització de l'avinguda Meridiana ha estat convocada pel CDR de Nou Barris, que ha animat a protagonitzar piquets feministes arreu del barri a partir de les 8 del matí. El tall al trànsit a l'alçada de Fabra i Puig, que ha començat a les 7 del matí, ha tingut una durada de 40 minuts, després que els Mossos d'Esquadra hagin dissolt el tall.

vaga feminista 8m escola industrial sergi alcazar (3)

Sergi Alcàzar

Posteriorment, s'han afegit altres talls rellevants com a la Gran Via, a l'altura de la plaça de les Glòries i el carrer Granada; a l'avinguda Paral·lel; l'avinguda de general Mitre, a l'altura de la plaça Lesseps, i l'avinguda Diagonal, a l'alçada de Gregorio Marañón, segons ha informat la Guàrdia Urbana. Davant l'Escola de la Dona, al carrer de Sant Pere Més Baix, també ha irromput un altre grup feminista que ha tallat la Via Laietana. En aquestes accions, protagonitzades majoritàriament per dones, s'han pogut veure bengales, principalment blanques i liles, el color que identifica el moviment feminista.

Tensió entre feministes i Mossos

Les mobilitzacions s'han caracteritzat pel seu caràcter pacífic i s'han desenvolupat sense incidents destacables i els Mossos d'Esquadra han intervingut per restablir el trànsit habitual. És el cas de l'acció al carrer Urgell en l'encreuament amb Gran Via, on els manifestants —que superaven el centenar de persones— fins i tot s'han col·locat en rotllanes per ocupar la via.

Fins allà s'hi han desplaçat quatre furgons antidisturbis de la policia catalana per facilitar el desallotjament, la qual cosa ha despertat l'enuig de les manifestants. "Hem estat empentades i desallotjades amb violència", han denunciat.

Els piquets entren als mercats

A partir de les 10 del matí, diversos piquets s'han desplaçat fins a diversos mercats de Barcelona, com el del Ninot i el de Guineueta.

En paral·lel, com a fets destacables, a la plaça Urquinaona s'ha produït una manifestació de treballadores de la neteja, moltes d'elles en nòmina a cadenes hoteleres —també conegudes com a kellys—, un dels col·lectius més precaris del país. "Ea, ea, el mocho se cabrea", ha estat un dels molts lemes que s'han pogut sentir en aquesta acció.

vaga feminista 8m escola industrial sergi alcazar (1)

Sergi Alcàzar

A d'altres ciutats de Catalunya també hi ha hagut una mobilització important. Un bon exemple han estat les 300 dones que han format part del piquet de Manresa o una xifra similar de treballadors de Decathlon que s'han mobilitzat a Vic. 

Talls arreu de Catalunya

Més enllà de la capital catalana, hi ha hagut afectacions greus a la circulació viària a Manresa, a la carretera C-55 en el punt quilomètric 26, i als accessos de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on hi ha hagut una de les accions feministes més importants del matí amb un intent de tallar l'AP-7. Allà les manifestants han promulgat consignes com "ni un pas enrere contra el patriarcat" davant d'un dispositiu especial de Mossos que s'ha traslladat fins la universitat situada a Cerdanyola del Vallès.

Hi ha hagut manifestacions rellevants a altres vies: la C-58, a Terrassa i la N-II, a l'altura de Premià de Mar, entre altres carreteres catalanes.

Problemes a FGC

La circulació dels trens de FGC de la línia del Vallès ha quedat interrompuda totalment fins les 9.15 hores. Segons ha informat la companyia ferroviària, el tall es deu a la presència de manifestants a la via a Sant Cugat del Vallès, la qual cosa impedeix el pas de combois de les línies S1, S2, S5, S6 i S7. Els Mossos ha dissolt els talls a les vies, cosa que ha permès la represa del servei.

La vaga feminista convocada per a aquest dijous ha obligat a regular el passatge en les estacions de la Sagrera i Sagrada Família del Metro de Barcelona i a desviar algunes línies d'autobús. Rodalies de Catalunya no ha registrat incidents.