L'Ajuntament de Barcelona va atorgar l'any 1964 una medalla commemorativa dels anomenats anys 25 anys de pau a Francisco Franco.

Ara, cinquanta quatre anys després, ha decidit retirar-l'hi. Però aquesta no és l'única. En total seran sis medalles que va atorgar Barcelona, quan el consistori era franquista, a personalitats militars o institucions franquistes. 

Així ho ha fet saber l'Ajuntament a través d'un comunicat: "L'objectiu és recuperar la memòria democràtica de la ciutat". Ha afegit que cal "destruir la impunitat franquista i restituir la memòria de les víctimes del feixisme", així com també "de persones que van patir la repressió durant la dictadura de l'Estat" entre els anys 1936 i 1975. 

El govern municipal ha previst que l’expedient de revocació de les medalles es voti en el plenari del 25 de gener de l’any vinent, coincidint amb l’aniversari de la caiguda de Barcelona, quan es commemoren 80 anys de l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat, el 26 de gener del 1939, després de dos anys i mig de guerra i múltiples bombardejos.