La polèmica pel trencament de les relacions institucionals entre Barcelona i Israel ha arribat aquest diumenge a plaça de Sant Jaume. Una manifestació convocada per cinc entitats que treballen per estrènyer llaços amb Israel i sota el lema 'Tots amb Tel-Aviv, ciutat germana' ha ajuntat unes dues-centes persones davant l'Ajuntament de Barcelona per reivindicar l'agermanament de les dues ciutats i criticar la decisió de Colau. La concentració ha estat organitzada per les entitats Israel Spain Forum Alliance (ISFA), Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI), Lliga Internacional contra el Racisme i l'Antisemitisme (LICRA), B'hnai B'rith Nahmánides i l'Associació de Relacions Culturals Catalunya – Israel.

Entre corredors que acabaven la Mitja Marató de Barcelona i turistes curiosos, la concentració ha comptat amb la presència del regidor de Junts Jordi Martí, qui ha afirmat que "els ponts s'han de mantenir" i s'ha posicionat obertament "en contra de la decisió unilateral de Colau". També ha fet acte de presència l'alcaldable de Ciutadans a Barcelona, Anna Grau.

CONCENTRACIO TEL AVIV PLAÇA SANT JAUME / Foto: Montse Giralt
Concentració contra el trencament de relacions de Barcelona amb Israel / Foto: Montse Giralt

Entre els manifestants es respirava una clara animadversió cap a l'actual alcaldessa de Barcelona. Durant els parlaments dels organitzadors, que han llegit poemes i han fet consignes contra Colau, s'han sentit càntics de "Colau marxa ja!" o "Que baixi l'alcaldessa!". "Ens hem concentrat aquí avui per a solidaritzar-nos amb el poble d'Israel, no volem que Barcelona sigui la capital de l'antisemitisme, és una ciutat oberta i rebutgem rotundament la decisió unilateral de l'alcaldessa", llegia un dels organitzadors megàfon en mà.

Colau rep el suport de més de 50 personalitats internacionals

Tot i que Colau ha rebut crítiques pràcticament per part de tota la resta de partits de l'Ajuntament, ja sigui per la seva decisió com per haver-la presa de manera unilateral, ha trobat el suport de fins a 50 personalitats internacionals que li han agraït el seu gest en suport de Palestina. Entre aquests hi ha fins a quatre premis Nobel, com Annie Ernaux, o actors de Hollywood, entre els quals Viggo Mortensen o Susan Sarandon. 

Després de la polèmica generada per la decisió d'Ada Colau, el síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, va proposar que qualsevol acord d'agermanament de la capital catalana amb altres ciutats compti amb participació ciutadana i passi pel ple de l'ajuntament. Preguntat per aquesta qüestió en una roda de premsa el passat dijous, Bondia va defensar que Colau ha procedit de manera correcta, ja que l'acord s'havia de revocar via Alcaldia segons la normativa vigent i va dir que, per aquest motiu, no entén les reaccions d'alguns grups polítics, que han criticat la unilateralitat de la decisió.