El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres una declaració institucional impulsada per ERC per condemnar l'expulsió de gitanos a França entre el 2012 i el 2014, quan Manuel Valls era ministre d'Interior. Hi han votat a favor, a més dels republicans, Barcelona en Comú, el PSC i JxCat. La moció arriba just un any després de les eleccions municipals i la posterior investidura d'Ada Colau com a alcaldessa amb els vots de Valls.

El text no menciona l'actual regidor de Barcelona pel Canvi, però recorda que el TEDH va condemnar França per expulsar 2013 20.000 gitanos i que qui ostentava la responsabilitat política d'aquests fets és actualment regidor de Barcelona. La declaració també ha reclamat que Barcelona exerceixi de "ciutat refugi" i ha reivindicat Barcelona com una ciutat "oberta a totes les persones, sense importar la seva ètnia, llengua, religió, gènere o orientació sexual".

Durant la lectura del text, la regidora d'ERC Elisenda Alamany ha avisat Valls que "Barcelona el reprova" i li ha demanat que "dimiteixi". Una expressió que no estava inclosa en la declaració i que ha provocat moltes crítiques i una forta esbroncada a Alemany per part de diversos grups i de la mateixa alcaldessa. Colau ha demanat a la republicana que ho retirés i ha avisat que s'obriria una qüestió d'ordre.

Per la seva banda, Valls ha defensat que la declaració era un "insult a la república francesa" i ha lamentat que es parli de "nacionalisme excloent" un partit independentista com ERC. Valls ha defensat que no li sorprèn l'actitud dels independentistes ni tampoc de Colau, de qui ha dit que viu amb el "pecat" del seu vot a la investidura i busca el "perdó" atacant-lo, però s'ha mostrat desconcertat amb el PSC. En aquest sentit, ha lamentat que els socialistes "s'hagin prestat a la farsa" i els hi ha retret "falta de lideratge, qualitat política i elegància".

Per part dle PP i Cs, que no han signat la declaració, han retret a ERC que es faci "utilització partidista" s'una eina institucional, que s'utilitzi "malintencionadament el poble gitano" i que es "barregi tot".​