Els carrers de Barcelona s’han desbordat avui de nou. Aquest cop, en un crit de solidaritat des de Catalunya a favor dels refugiats. Milers de persones han compost un riu blau de protesta davant la incapacitat dels governs de la UE de donar resposta al drama humà que assola les fronteres d’Europa. Han estat més de 300.000 participants, segons els organitzadors; 160.000, segons la Guàrdia Urbana.

La manifestació ha arrencat a les quatre de la tarda de la plaça Urquinaona, impulsada pel col·lectiu Casa Nostra, Casa Vostra i rere el lema “Prou excuses. Acollim ara!”. A partir d'aquí, ha enfilat la Via Laietana fins a arribar, dues hores més tard, a la plaça de la Barceloneta, davant la platja, on s’ha instal·lat l’escenari dels parlaments. Des del mar, assistia a la concentració el vaixell de Barcelona Open Arms.

Tot el recorregut ha servit per transmetre un missatge clar i contundent des de Catalunya de solidaritat amb els refugiats, de compromís davant del seu patiment i de voluntat d'acollida. Les crides a favor de l'obertura de les fronteres s'ha alternat amb la denúncia del discurs xenòfob i racista.

Pacte pels drets dels migrants

El portaveu de Casa nostra, Casa vostra, Ruben Wagensbert, ha exigit en l'acte de cloenda que els diners públics deixin de gastar-se en tanques i que la UE sancioni els Estats, com l'espanyol, que incompleixen els compromisos d'acollida. 

Wagensberg, que ha subratllat que aquesta tarda pels carrers de Barcelona la ciutadania ha anat un cop més per davant de les administracions, ha reclamat un gran pacte pels drets de les persones migrants que serveixi també per replicar l'onada de feixisme que recorre Europa. "Instem les institucions catalanes a fer un front comú. Fem-ho, anem on calgui i arribem on calgui, però tenim el deure i l'obligació de fer-ho", ha reclamat.

"No pararem fins que siguin aquí i es puguin guanyar el futur que qualsevol persona es mereix", ha advertit Lara Costafreda, també coordinadora de Casa nostra, casa vostra, quan ha pres la paraula des de l'escenari.

En acabar, els responsables de l'organització s'han traslladat fins al Palau de la Generalitat per transmetre les seves reivindicacions al president, Carles Puigdemont.

Aquesta crisi parla de nosaltres

La periodista Mònica Terribas, que s'ha encarregat de presentar l'acte, ha advertit que aquesta manifestació respon a un moviment social, transversal, ple de ràbia i vergonya, i un compromís ètic, que vol denunciar la inacció de l'Estat espanyol durant els cinc anys de crisi, però també dóna un toc d'atenció a la resposta des de Catalunya: "Podem fer més i fer-ho millor, siguem exigents i autocrítics més encara del que som".

"Aquesta crisi és un mirall, parla de nosaltres també, parla dels nostres governs i la nostra societat", ha advertit Terribas que ha recordat que també la història de Catalunya coneix el patiment dels refugiats.

Des de l'escenari s'ha volgut fer sentir la veu dels refugiats en primera persona, a traves de la bosniana Dara Ljubojevic que va arribar a Catalunya durant la guerra dels Balcans, i la siriana Meere M. Zaroor.

No més morts. Obrim fronteres

Mentre a les sis de la tarda se celebrava l'acte amb els parlaments a la Barceloneta, la Via Laietana continuava atapeïda de gent. La manifestació s'ha dividit en diferents blocs. “No més morts. Obrim fronteres!” i “Catalunya, terra d’acollida”, obrien les dues capçaleres alternatives a la principal.

Tot el recorregut, sense cap mena d'incidents, ha servit per exhibir una manifestació familiar i festiva. Hi han participat colles castelleres, grups de percussió, diables i batukada que es repartien pels diferents punts, mentre la Barcelona Gipsy Balcan Orchestra actuava davant la platja de la Barceloneta on la Fura dels Baus han preparat un muntatge (a la següent galeria).

 

Galeria d'imatges: Fes click a la dreta de la imatge per moure't per la galeria

...
 

Entre els manifestants, han desfilats pels carrers una important representació de la política catalana. No ocupaven cap capçalera. Tampoc s'han reproduït els moments de tensió que es van registrar dissabte passat en el concert reivindicatiu del palau Sant Jordi arran la denúncia d'algunes intervencions, com la del periodista Jordi Évole, sobre la resposta de les institucions catalanes davant la greu situació dels refugiats.

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, encapçalava la llista de rostres del món polític; del Govern, els consellers Neus Munté (Presidència), Dolors Bassa (Benestar i Família), Toni Comín (Salut), Meritxell Borràs (Governació) i Meritxell Serret (Agricultura); la representació municipal l’encapçalava l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; hi han participat també nombrosos diputats del Parlament i del Congrés.

 

Els organitzadors, que es proposaven aconseguir la mobilització més gran d’Europa per exigir un canvi de política amb els refugiats, havien buscat el suport d’organitzacions socials i culturals de tot Catalunya. I aquesta tarda han trobat una resposta que, segons fonts d'aquest moviment, fins i tot ha superat les seves expectatives.