L'exalcaldessa de València, Rita Barberá, s'ha donat de baixa del PP però es nega a renunciar a l'acta de senadora. L'exalcaldessa ha enviat un comunicat al PP en el qual expressa la seva "voluntat de no dimitir del Senat i de continuar en el càrrec, perquè la llei m'empara i el contrari podria entendre's com una assumpció de culpabilitat".

A més, afirma que ha sol·licitat la baixa "com una mostra més d'entrega al PP". "Evito que ningú s'empari en mi per responsabilitzar-me de qualsevol perjudici o per amagar els seus resultats polítics i electorals". 

Victimisme

Barberá insisteix que la decisió "és molt dolorosa" però que, havent-se donat de baixa del PP, podrà exercir amb plena llibertat la seva defensa davant d'aquells que han vulnerat "el principi irrenunciable de la presumpció d'innocència". 

"Seguiré treballant amb més força per la meva terra, que és més que València, perquè és Espanya. Aquella Espanya democràtica, lliure i constitucional que la majoria defensem", conclou.  

A última hora

Barberá ha fet aquest pas després de 24 hores de tensió que han acabat amb el PP demanant formalment a la senadora que renunciï al càrrec. De fet, la senadora ha enviat el comunicat quan faltaven uns minuts per a les 17 h, dues hores abans que el PP reunís el comitè de drets i garanties del partit que aprovaria mesures disciplinàries per forçar la seva dimissió. 

Tot i així, alguns dels seus companys de files han apel·lat a la presumpció d'innocència. 

El 'barrufeig'

La decisió arriba un dia després que transcendís que el Suprem investigarà Barberá pel presumpte blanqueig de diners del seu grup a l’ajuntament de València quan ella n’era l’alcaldessa.  

La causa està vinculada al cas Taula: el finançament irregular de la campanya electoral del PP. Se sospita que a través d'un mètode conegut com a ‘barrufeig', al compte del grup municipal s'hi haurien ingressat fins a 200.000 euros no justificats des del 2001. 

Hi ha 49 persones investigades, entre elles 9 regidors del PP que ja estan imputats. S’investiga si van col·laborar en el blanqueig de diners donant 1.000 euros al partit, que després se’ls retornaven sense declarar amb dos bitllets de 500.