Després que avui se sabés, a través de La Vanguardia, que el Centre Nacional d'Intel·ligència va punxar els telèfons mòbils d'alguns regidors independentistes durant el procés de negociació entre ERC i Barcelona En Comú, les reaccions han estat immediates. El cap de llista dels republicans al consistori de la capital catalana, Ernest Maragall, ha declarat que l'alcaldessa Ada Colau "tenia coneixement" d'aquesta "operació d'Estat". De seguida, el tinent d'alcaldia de Barcelona Jordi Martí, dels Comuns, ha contestat a Maragall i li ha exigit una "rectificació immediata". La indignació s'ha estès per la formació de Colau, tant ha estat així que Martí ha declarat i ha piulat que les paraules de Maragall representen una "calúmnia inacceptable". A més, ha volgut argumentar sobre l'escàndol: "Ja sap ERC que els comuns hem estat sempre en contra de qualsevol mena d’espionatge polític i hem exigit transparència i assumpció de responsabilitats".

En declaracions als mitjans, Martí ha afegit que les declaracions de Maragall són una “barbaritat i una calúmnia que no té ni cap ni peus”. “Aquest electoralisme només el puc atribuir als nervis, em sembla vergonyós i exigim un aclariment i una rectificació”, ha insistit. El tinent d’alcaldia ha avisat que no cal un matís, sinó “una rectificació contundent i clara”, i ha demanat a ERC que “una vegada més”obligui Maragall a fer marxa enrere si ell no vol. Segons Martí, que Maragall no fos finalment alcalde només es pot atribuir als seus propis “errors polítics d’aquell moment”. “No hi ha res que pugui permetre insinuar que l’actuació de l’espionatge modifiqués l’elecció de l’alcaldessa Colau”, ha reblat.

Maragall ha declarat aquest matí sobre el nou cas d'espionatge: "Es tracta d'unes eleccions intervingudes. És una operació d'estat, que afegeix els seus propis instruments per impedir que un partit com ERC governi una ciutat com Barcelona". Davant d'aquesta nova vulneració democràtica, Maragall s'ha preguntat "on queden els ciutadans en tot això?". I ha afegit que "aquí hi ha raons d'estat, serveis d'intel·ligència, hi ha jutges...". A més, Maragall ha dit que les converses de BComú amb el partit de Manuel Valls estaven "preparades i premeditades" i que "evidentment, amb coneixement de la senyora Colau".

Sobre aquest nou escàndol d'espionatge, ha afirmat que "ara ja no podem parlar de sorpresa, però podem parlar d'afectació democràtica profunda. Ara ja tenim tot el panorama sencer. Això ja ens hauria d'inquietar a tots. A més de tenir el Catalan Gate, ara tenim el Barcelona Gate". En aquest sentit, s'ha referit als partits que governen l'Ajuntament de Barcelona: "Els partits que governen s'han de preguntar com s'ha arribat fins aquí. Cadascú jugava el seu paper. El senyor Manuel Valls, també. Li van fer un encàrrec, va aguantar uns mesos i va marxar". I ha etzibat que el BarcelonaGate col·loca en una greu situació de dubte a la senyora Ada Colau i al senyor Jaume Collboni.