Antonio Baños (Nou Barris, Barcelona, 1967). És el cap de llista de la CUP, però no hi milita. Afirma que no vol eleccions al març i està convençut que Artur Mas és el "símbol de l'autonomisme" per això, ara per ara, no l'investiran president. Assegura que CDC és independentista.

Déu n’hi do, tot plegat. Tot, en general?

Sí, tot plegat... Sí, sí, no ho posava al contracte quan vaig entrar a la CUP. És com aquells partits del Barça que va passant de tot i que no poden passar més coses però al final es guanya... 

Una cosa és el Barça amb què ens hem acostumat a guanyar... però el catalanisme té per costum perdre. Sí, ara, pel que fa al Barça, no estaria bé tornar a un cicle perdedor... tot i que el Barça ara... Ara una taxista em deia si això sortiria bé. Jo li he dit que no pot sortir malament, seria ridícul, una catàstrofe i un daltabaix. La mobilització popular ens obliga a tots perquè surti bé. 

Però tinc la sensació que amb els que vostès conversen només creuen que pot sortir bé d’una manera i és que Artur Mas sigui president. Ah, sí. A més de dir que no votarem Mas, hem dit moltes coses més importants. Una és que no es pot reduir un procés com aquest a un nom, que pot ser fonamental per a molta gent i és la persona que ens ha portat fins a aquí, amb el 9N. D’una manera o altra el valorem. Ara bé, això de si no hi ha Mas de president no hi ha independentisme és una exageració. 

D’acord, però... Però arriba el moment actual en què el procés ha mort i comença la construcció de la República, això vol dir que en cinc anys hem buscat un mandat democràtic i acumulat forces per arribar a un referèndum, que al final ha estat el 27S. Tenim el mandat, tenim la gent i a partir d’ara, és una fase institucional: el Parlament, el Govern i les institucions han de començar a bastir les estructures, les lleis, les desobediències i el relat internacional del que volem fer. L'acumulació de forces ha estat transversal i diversa, a la Meridiana ningú deia: “Mas president!” i sí que deien: “independència!”. Per això ara no podem reduir-ho tot a “Mas president!”. 

Però Mas... Representa una figura lligada a l’autonomisme, però això no vol dir que hem d’anorrear-lo ni expulsar-lo de la vida pública. És un actiu per a molta gent, però ha arribat el moment de no tenir més presidents autonòmics sinó presidents i governs de república, amb gent que doni a entendre que aquí estan canviant coses. 

Si Mas accepta un marc determinat i amb mesures categòriques que acrediti que es dirigeix a construir una república tampoc no el farien president? Estem al terreny del i si... i si... Hi ha moltes hipòtesis. El dia que Mas plantegi una solució la valorarem, la valorarà la CUP, ERC i JxSí. Miri, ara som 72 independentistes que van des de la dreta als anticapitalistes, per tant el president no pot ser ni de dretes ni anticapitalista... 

Ha de ser intermèdia, la solució? O de fora. Això donaria força sense castigar Mas. Però i si suspenen l’autonomia i ens porten a tots al talego? Poden passar moltes coses, millor no seguir per aquí, estaríem tota la tarda. Hem d’investir un govern que la gent el vegi com una cosa nova, no un president autonòmic. El que representa Mas no aportarà els centenars de milers persones que volen canviar la seva vida però no són independentistes perquè creuen que la independència no els canviarà la vida. 

Diu que falta gent. Vostè va ser el primer en admetre que el plebiscit s’havia perdut! Això m’ho recorda la gent que negava que el 27S era una plebiscit. Amb un 51% pots proclamar des d’un balcó i amb un 48% ho has de fer des d’un parlament. 

Josep Manel Busqueta, número tres de la CUP, ens deia la setmana passada que Mas era un tap. Ho comparteixo. 

Li ho plantejo més clar: admetrien la presidència de Neus Munté? Depèn. L'important és que es vegi que estem fent una cosa nova. Si Munté és presidenta i és el marc d’autonomia, llavors ho pot ser en Mas. Però si Munté o qui sigui, blinda l’acció exterior, munta un departament de ruptura, un de construcció d’estructures d’Estat i un departament que controli el pla de xoc social... llavors. Però, per nosaltres, Mas no pot ser perquè encarna l’autonomisme. És el símbol d’una cosa que volem deixar enrere. Igual que passa amb el govern, que ha de tenir una estructura nova. 

Però què vol dir una cosa nova? Un govern per 18 mesos, per fer una sola cosa: crear la legislació per passar de la legislació espanyola a la republicana, crear les estructures d’Estat i buscar els recursos econòmics i financers perquè el país funcioni cada dia sense que hi hagi cap apagada. El disseny d’aquest govern ha de ser molt peculiar. Un govern de construcció republicana. 

Un govern de construcció republicana, d’acord, i no creu que vostès haurien de ser-hi, a dins? No. 

Per què? No només per principis i per desconfiança a la política institucional i governamental. Creiem dues coses: primer, qui ha guanyat les eleccions és JxSí i tenen legitimitat per vots i escons per bastir govern. En tot cas, ens hi haurien de convidar. 

Però aviam, quan diu un govern excepcional per fer una cosa excepcional, per què no s’hi posen? JxSí ja és excepcional en si mateix. I, a més, nosaltres no volem entrar en un joc de negociacions de repartiment de cadires. Si hi entra la CUP augmentaria un cacofònic ball de cadires. Nosaltres ja hi confiem. Com la Mesa del Parlament, hi ha quatre independentistes amb qui confiem. Que facin el govern, que ha de ser utilitari. 

Trobo que grinyola una mica presentar una declaració com la que van presentar sense tenir un govern. Al contrari. L’efecte simbòlic és que la nau en què els catalans es belluguen de la monarquia a la república és el Parlament, ha de ser el centre de la vida pública. La gent ha de veure que és el Parlament el que pot fer coses, i el Govern les executarà. El poble representat en un parlament fa una declaració i un govern ho executa. 

L’independentisme de JxSí és creïble. Sí, no han fet cap acció que em faci sospitar el contrari. 

I el de CDC? Tenen por que acordin alguna cosa amb l’Estat? L’Estat no té res a pactar amb CDC. L’Estat ha imputat el president de la Generalitat per posar urnes. Ni el PP, ni el PSOE, ni C’s no estan en situació de pactar, sobretot pactar, per fer què? És recargolat. La nova CDC és independentista. Potser hi ha convergents tradicionals que no ho veuen clar, però en cinc anys ha fet una transició molt ràpida. Els diputats de CDC i els seus votants són independentistes. 

Si les advertències de Madrid es compleixen, potser en unes setmanes la Mesa està inhabilitada. Això demostra que no hi ha negociació possible amb l’Estat. Seria un atemptat d’una monarquia a una democràcia i això ho hauria de veure la comunitat internacional. 

Escolti, la comunitat internacional també va passar de llarg al 39, al 45 o va pactar amb en Franco! Però això no ha evitat que els catalans ens aixequem. El món ara s’ha fet petit. 

Què ha de fer un independentista en les properes eleccions espanyoles? No hi haurà cap instrucció. Hem de plantejar què fem a la campanya, què preguntem a CDC i ERC sobre què hi aniran a fer. El votant independentista que faci el que la seva consciència li deixi fer. 

I un funcionari que tingui l’espasa a sobre de Dàmocles, que no cobrarà el sou si hi ha xoc de trens... La gent normal no ha de patir cap mena de conseqüència. Sobretot perquè molts catalans no són independentistes. No han de patir un tall de llum, ni deixar de cobrar nòmines, no s’està exigint obediència a un nou règim ni cap heroïcitat. Els cops els hem de rebre els càrrecs electes. 

A 31 d’octubre, creu que hi hauran eleccions catalanes al març? No. Tenim 72 diputats i això és un tresor. Fem servir aquesta majoria. Tenim la possibilitat de tenir per primera vegada un govern independentista que inclou de catòlics i ateus. Hem de malbaratar això per un nom? Jo no vull eleccions anticipades. 

S’ha de pactar abans de les espanyoles? Tot el que sigui abans millor que després, per tot el que pugui venir, com ara imputacions o inhabilitacions. Estem en un escenari revolucionari, i fins i tot, Pablo Iglesias, s’ha plantat davant Rajoy i ha cridat "¡Viva España, Viva el Rey, Viva el Orden y la Ley!".

 

Foto: Sergi Alcàzar