La llista negra d’Eurovisió, que finalment serà rectificada, assenyala de forma específica deu banderes que no es podran exhibir en la gala del festival, dins d’unes normes molt restrictives que impedeixen també l’ús de banderes d’àmbit regional, local i provincial o amb contingut polític.

Amb tot, aquestes deu banderes concretes conformen una llista sense un criteri únic, on s’ajunten els símbols d’organitzacions terroristes i milícies en peu de guerra amb d’altres d’oficials en el seu àmbit, com és el cas de la Ikurriña i de la bandera palestina.

Kosovo

Antiga província de Sèrbia, independitzada l’any 2008. Està reconeguda per la majoria d’Estats de l’ONU, malgrat que alguns països com Sèrbia, Rússia i Espanya es neguen a reconèixer-ne la independència.

Nagorno-Karabakh

Territori d’Azerbaidjan de població majoritàriament armènia i independent de facto des del 1991. Sense reconeixement internacional. Actualment hi ha enfrontaments armats esporàdics.

País Basc

Comunitat autònoma de l’Estat espanyol. La seva bandera està reconeguda per l’Estatut de Gernika. La seva inclusió a la llista ha originat una protesta formal dels governs basc i espanyol.

Estat Islàmic

Organització terrorista gihadista que controla part dels territoris de Síria i Irak. Autora d’atemptats amb centenars de morts arreu del món, com els de París i Brussel·les.

Crimea (2 banderes)

Oficialment part d’Ucraïna, la península de Crimea es va escindir d’aquest país al març del 2014. La Federació Russa la considera actualment part del seu territori, fet no reconegut per Ucraïna ni pel gruix de la comunitat internacional. En aquest cas Eurovisió prohibeix dues banderes, la de l’autoproclamada república de Crimea, amb tres franges -blava, blanca i vermella- i la dels tàrtars de Crimea -blau cel amb un símbol groc-.

Palestina

L'Autoritat Nacional Palestina (ANP), és l’entitat que governa de manera transitòria el territori palestí. Malgrat les hostilitats constants amb Israel, aquest Estat reconeix la seva existència i, per tant, la bandera té reconeixement oficial.

República popular del Donetsk

Com en el cas de Crimea, Donetsk és oficialment territori ucraïnès. Amb tot, aquest territori russòfon va proclamar la independència l’abril del 2014, que manté gràcies al suport militar rus.

Xipre del Nord

La República Turca de Xipre del Nord va ser proclamada l’any 1983 després d’una intervenció militar turca, únic país que la reconeix. Oficialment aquest territori forma part de Xipre i, per tant, és territori de la Unió Europea.

Transnístria

Es tracta del territori de Moldàvia situat a l’est del riu Dnièper, que es va autoproclamar independent l’any 1990, després de la caiguda de la Unió Soviètica. No té cap reconeixement internacional.