Nou cop per Ciutadans. La formació taronja no deixa de perdre efectius de les seves files, ara, és el torn de Luís Garicano, diputat de Ciutadans al Parlament Europeu. Garicano és l'economista per excel·lència del partit i deixa la política per tornar a l'activitat acadèmica als Estats Units, ara a la Universitat de Columbia. En una entrevista aquest dimecres a El Confidencial, assegura que la seva vocació sempre ha estat la docència a la universitat, on ha exercit gairebé tres dècades, i que era conscient que el seu pas per la política seria per un període curt de temps. La baixa de l'economista és una més que se suma a la llista de militants que van abandonant el vaixell de Cs que sembla que cada dia s'enfonsa més, tot i que, afirma que l'actual debilitat del partit no ha estat clau en la seva decisió. "Ciutadans està intentant la seva refundació i jo els desitjo tota la sort del món", ha defensat. Sobre la crisi del partit, ha dit que ho ha viscut amb certa distància "no he estat en la política interna del partit". 

Garicano ha confirmat la decisió aquest dimecres a través del seu perfil de Twitter publicant un vídeo per acomiadar-se d'aquests tres anys al Parlament Europeu. "Durant els 3 anys que he tingut l'honor de ser eurodiputat he treballat perquè Europa fos útil als seus ciutadans". En la mateixa piulada ha compartit la seva carta d'acomiadament. 

 

L'error clau

Garicano assegura que la negativa d'Albert Rivera a negociar amb el PSOE, que hagués aconseguit sumar 180 al Parlament, "va ser l'error clau. Va ser una tragèdia per a Espanya". En ser preguntat si amb una possible desaparició de Cs, es confirmarien les dificultats per crear a Espanya un espai liberal i centrista, argumenta que aquest espai sí que existeix, "crec que els canvis i les reformes han de venir des del centre, no des de la polarització". A més, espera que el fet de recolzar-se en els extrems sigui un "accident històric" d'aquest govern de Pedro Sánchez. Sobre el retorn del bipartidisme veient la situació de caiguda en la qual es troben els partits que van sorgir de la crisi, argumenta que entendre això com un el final del període reformista és erroni. "La societat espanyola encara necessita regeneració i reformes".

En relació amb la situació econòmica a Europa, Garicano indica que li crida l'atenció la crítica europea cap a Rússia per utilitzar hidrocarburs com a arma de guerra, "quan és Brussel·les qui ho ha inspirat". Detalla que ja s'està començant a parlar de sancions bumerang, assegurant que no hauríem de comprar gas i petroli rus per fer mal a Putin "són 70.000 milions els que porta guanyats des que va començar la guerra". L'encara diputat de Ciutadans explica que aquest efecte bumerang es dona perquè s'ha anunciat que d'aquí a sis mesos deixarem de comprar hidrocarburs, i això el que ha fet és elevar el seu preu. "I aquesta és la pitjor sanció possible, perquè anunciem que hi haurà escassetat en el futur, amb el resultat que Putin continua venent el que li dona la gana però a preus molt més alts. És un tir al peu".

Reaccions al partit

La primera a manifestar-se sobre la marxa de Garicano, ha estat la presidenta del partit, Inés Arrimadas, que l'ha felicitat per l'oportunitat de ser professor de la Universitat de Columbia, així com ha agraït el seu "enorme treball en la família liberal espanyola i en les institucions europees".