L’Ajuntament de Badalona aprovarà una moratòria de tres anys en l’aplicació de les restriccions de vehicles a les Zones de Baixes Emissions (ZBE), segons ha informat en un comunicat. Així, en comptes d'entrar en vigor en l'inici d'aquest 2024, ho farà l'1 de gener del 2027. "No es pot castigar els veïns a canviar-se el cotxe enmig d'un moment econòmic tan difícil", ha argumentat l'alcalde del municipi, Xavier Garcia Albiol. La previsió és que aquest ajornament de les sancions als vehicles més contaminants s'aprovi en un Ple de l'Ajuntament aquest mes de setembre. 

Albiol afirma que la ZBE afectaria "la meitat dels vehicles" de la ciutat

La llei del Canvi Climàtic i Transició Energètica estableix que els municipis de més de 50.000 habitants estan obligats a implantar les seves pròpies ZBE, entorns urbans delimitats on es restringeix l’accés i la circulació dels vehicles més contaminants, segons l’etiqueta ambiental de cada vehicle, i també segons els episodis ambientals que puguin afectar o empitjorar les condicions de qualitat de l’aire.

El consistori badaloní assegura que "en determinades ocasions" les restriccions podrien arribar a afectar "la meitat dels vehicles" de la ciutat. Albiol ha assenyalat que davant la "situació actual de crisi econòmica, de l’increment dels preus de la cistella de la compra i de l’augment de les hipoteques", han decidit impulsar aquesta mesura per evitar que "els veïns de Badalona hagin de fer front de manera immediata a una despesa tan important com la compra d’un vehicle". 

Amb tot, l'alcalde ha reivindicat el seu compromís amb "la sostenibilitat i la salut" i ha assegurat que "cal prendre mesures per a la millora de la qualitat de l'aire". En aquest sentit, ha apuntat que, "abans de demanar esforços a la ciutadania", les administracions han de fer millores en el transport públic per garantir "una xarxa de qualitat i amb prou capacitat". Algunes de les seves propostes són "el perllongament de la línia 1 del Metro, l’ampliació de la xarxa del tramvia que faciliti la mobilitat de barris com la Mora i el Progrés i la transformació i la renovació de les línies de busos". 

Badalona va signar l'acord per la qualitat de l'aire de Catalunya

L'Ajuntament de Badalona, sota l'alcaldia del socialista Rubén Guijarro, va signar l'acord per la qualitat de l'aire de Catalunya el març del 2022. Un acord amb el qual es va comprometre a planificar i establir la ZBE i reduir "un 15% de les emissions d'òxid de nitrogen (NOx) i partícules en suspensió (PM)" l'any 2025 respecte als valors de l'any 2019. Altres compromisos subscrits per millorar la sostenibilitat van ser promoure i adoptar mesures en la indústria i la logística.