Si la millor defensa és un bon atac, l’expresident del govern espanyol José Maria Aznar ha sortit mossegant en la interpel·lació del diputat d’ERC Gabriel Rufián en la comissió que investiga el finançament del PP, on el segon ha acabat comparant-lo amb el mafiós cinematogràfic Vito Corleone.

Tots dos ja sabien que el seu cara a cara seria d’alt voltatge, i per això Aznar ha preferit pegar primer. “Vostè és el representant d’un partit colpista”, li ha deixat anar a Rufián pràcticament al principi de la intervenció.

“El seu partit va ser fundat pels colpistes del 36”, li ha respost poc després el diputat d’ERC, matís històric al qual Aznar ha replicat encara amb més artilleria: “Vostès són reincidents, ja van donar un cop d’Estat el 1934”.

Rufián, incisiu, ha aconseguit descol·locar Aznar en alguns moments, però sobretot al president de la comissió, el canari Pedro Quevedo, per les seves constants interrupcions. Al costat mateix de Rufián el diputat popular Fernando Martínez Maíllo no ha evitat reaccionar en veu alta a les intervencions del diputat d’Esquerra.

Tots imputats, "menys els cambrers de la boda"

En tot cas, el diputat d’ERC ha tret tots els draps bruts d’Aznar, començant per tots els ministres del seu Govern condemnats per corrupció —Aznar ha defensat que cap d’ells ha estat condemnat per “l’exercici del seu càrrec polític”—  i per la llista de convidats al casament de la filla d’Aznar, que “més aviat semblava un càrtel”. Rufián li ha recordat alguns dels noms dels assistents a aquell casament, com Correa, el Bigotes, Rodrigo Rato, Jaume Matas i fins i tot Berlusconi, tots ells investigats per la justicia, cosa que li ha permès preguntar: "Com és possible que del casament només queden per imputar els cambrers?".

Rufián, que ha acusat Aznar de formar part “d’un partit colpista amb polítics corruptes a la presó”, ha mostrat imatges de l’expresident espanyol amb dictadors com Obiang i Al-Gaddafi i li ha recordat que membres del PP consideraven que la caixa B eren “el merder d’Aznar”. Aznar ha assegurat que ha anat al Congrés a complir amb la seva obligació, no ha “sentir frases tavernàries i titulars tavernaris”.

El diputat d’ERC, que ha acusat Aznar d’haver pagat la boda de la seva filla amb diners que venen de la corrupció, ha preguntat què li va passar al seu partit, que va acabar amb “900 imputats” fins el punt que el cap de la UDEF va qualificar el PP com un “paràsit de les institucions per enriquir-se”. Al seu torn, Aznar ha continuat amb el seu to de negar cap vinculació amb la corrupció, defensar que és innocent i, sobretot, posar en valor el seu pas pel govern espanyol: “No m’excusaré d’haver creat milions de llocs de treball”.

La traca final de Rufián ha estat interrogar José Maria Aznar sobre la pel·lícula El padrí, que comença, precisament, amb el casament de la seva filla. El diputat d’ERC li ha recordat que mentre continua el casament, Corleone és al seu despatx amanyagant un gat mentre até una petició dient: “Què he fet jo per merèixer aquesta falta de respecte”. “A vostè només li falta el gat”, ha dit Rufián a Aznar, que li ha respost d’una manera, com a mínim, inquietant: “No segueixi per aquest camí, no li anirà bé”.