La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha obtingut l'aval del pla urbanístic del macroprojecte de Madrid Nuevo Norte, una de les grans apostes del seu mandat. El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha avalat el projecte en tombar els nou recursos interposats contra el pla urbanístic, en afirmar que l'actual modificació "no altera la classificació del sòl ni comporta un increment significatiu de l'edificabilitat per a activitats econòmiques", entre altres arguments. Madrid Nuevo Norte és un macroprojecte que pretén soterrar les vies de l'estació de Chamartín, refer-la sencera i edificar un nou barri amb gratacels i zones verdes al voltant. Gratacels, negoci i parcs és el que es pot veure en les imatges de promoció del projecte.

Aquest macroprojecte, que ja es va iniciar l'any 1993 i que ara ha canviat de nom, s'ha trobat amb l'oposició de diferents associacions ecologistes, veïnals i comerciants de Chamartín, la zona on s'ha d'edificar. La decisió d'aquest dimarts del TSJM suposa, a l'espera del recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, l'aval a l'ordenació urbanística de l'espai i una victòria per Isabel Díaz Ayuso i l'alcalde de Madrid, Jose Luís Martínez-Almeida. Entre els recurrents figuraven Ecologistes en Acció, la Federació Regional d'Associacions Veïnals de Madrid, Muñoyerro Desenvolupaments Urbans i Propietats Chamartín S.A.

Els demandants sol·licitaven que es declarés nul el pla i es deixessin sense efecte els acords adoptats per la Comunitat de Madrid quan va modificar el Pla General d'Ordenació Urbana de 1997, ja que, segons el seu criteri, era una mesura cridada a encobrir una revisió del planejament urbanístic de la ciutat que es va forjar, a més, deien, vulnerant-se el principi del procediment. Simultàniament, sol·licitaven la nul·litat radical de l'acord per haver estat fruit d'un pacte previ entre ADIF/DCN i l'Ajuntament de Madrid, una cosa prohibida en virtut del que es disposa en l'article 25 de la Llei del Sòl de la Comunitat de Madrid (LSCM). Finalment, les seves demandes no han prosperat i el pla urbanístic segueix vigent.

Què és Madrid Nuevo Norte?

L'antiga Operació Chamartín, ara canviada de nom com Madrid Nuevo Norte, consisteix a soterrar les vies de l'estació de Chamartín i edificar tot un nou barri amb gratacels, habitatge i espais verds dedicat al negoci. El projecte s'estendrà sobre 3,29 milions de metres quadrats. Una superfície que estava qualificada de sòl ferroviari i allotja, encara en l'actualitat, vies i instal·lacions de Renfe i Adif, a més de carreteres com la M-30. Així mateix, el megaprojecte inclou convertir la zona urbanística de Chamartín en un espai verd de 14 hectàrees. Aquest parc està dins del pla de transformar la zona de Madrid nord en un espai comú entre els gratacels i els arbres, segons expliquen des del govern autonòmic, al mateix temps que es renova l'estació de Chamartín, que comptaria amb 2,4 milions de metres quadrats dels 3,3 previstos per al projecte. L'inici de les obres s'espera presentar el mes de juliol.

Segons les estimacions de Madrid Nou Nord, els primers habitatges del desenvolupament urbanístic estarien acabades al llarg de 2026. Aquesta previsió està basada en el fet que el procés d'urbanització es desenvolupi a partir de 2023 i, el 2025, les parcel·les residencials siguin finalistes i s'hi pugui començar a edificar. Els primers pisos es duran a terme en el sector més al nord, a la zona de Malmea-Sant Roque-Tres Oliveras del districte de Fuencarral. En el cas de les oficines, podrien començar a estar llestes a partir de 2028; segons va afirmar, en una entrevista a Brainsre.news, Ismael Clemente, CEO de Merlin i un dels socis del projecte, que compta amb una participació propera al 20%.

madrid nuevo norte 2
Una imatge del projecte de Madrid Nuevo Norte/ Foto: Crea Madrid Nuevo Norte

Les demandes que havien posat el macroprojecte en perill

Entre els recursos interposats contra el projecte i que avui el TSJM ha desestimat n'hi ha dos que haguessin pogut condemnar el projecte a haver de començar de zero o a retardar-se diversos anys més. Un d'ells ho presenta Ecologistes en Acció. Sostenen que l'espai se situarà sobre les vies de Chamartín i que unir aquestes dues parts de la ciutat és una "llosa de formigó de 14 hectàrees que funciona com un dispositiu-parany per a generar rendibilitat per al concessionari privat". Afirmen que en aquest gran espai enjardinat "només es podran plantar espècies d'arbres determinades (per falta de profunditat del sòl), el manteniment de les quals serà caríssim sobretot en reg i les funcions mediambientals de les quals, en conseqüència, seran molt reduïdes". Asseguren que el projecte no defensa ni cobreix "les necessitats de la societat madrilenya", perquè, per exemple, no ofereix habitatge públic i només està enfocat a la rendibilitat econòmica.

Una altra demanda que posa en perill Madrid Nuevo Norte l'ha posat el Club de Debats Urbans. Al capdavant d'aquesta entitat s'hi troba Félix Arias Goytre, arquitecte urbanista i exdirector general d'Urbanisme de la Comunitat de Madrid entre els anys 1983 i 1991. Pel que sembla estava d'acord amb el projecte que defensava l'exalcaldesa Manuela Carmena per a Chamartín, amb menor edificabilitat i major pes del sector públic sobre el privat, però no coincideix amb la visió actual. En la demanda argumenten que la que va començar dient-se Operació Chamartín porta des de l'any 1993 configurant-se com un "ordenament jurídic especial", però encara avui continua incorrent en "notòries infraccions de l'ordenament jurídic". En el Club de Debats Urbans també ha participat el marit de Carmena, Eduardo Leira.

chamartin actualitat
La zona de l'estació de Chamartín en l'actualitat / Foto: Twitter