Isabel Díaz Ayuso també s'apunta a la batalla, aquest cop contra els indults als presos polítics. Després de l'informe negatiu del Tribunal Suprem i de les paraules de Pedro Sánchez aplanant-ne el camí, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha sortit a l'atac. En primer lloc, ha denunciat que el govern espanyol pretén "retornar favors" amb la mesura de gràcia. En segon lloc, ha criticat que el dirigent socialista hagi equiparat "llei" i "venjança", perquè seria com "comparar la policia amb els terroristes". Tot plegat, ha reblat, "una aberració".

En roda de premsa aquest dimecres, Ayuso ha denunciat que el govern espanyol suposadament posi per davant els interessos de la ciutadania als "interessos il·legítims" dels independentistes, que estan intentant "trencar el país des de Catalunya amb actes delictius". I ha posat èmfasi en la dependència dels partits sobiranistes: "Ara toca pagar factures i retornar favors. I això li costarà car al govern d'Espanya, perquè si alguna cosa volen els ciutadans és igualtat". En aquest context, la dirigent conservadora ha dit que l'executiu central "s'equivoca una vegada i una altra i pren decisions inoperants i injustes per a tots els ciutadans".

Isabel Díaz Ayuso ha rebatut les paraules de Pedro Sánchez, que assegurava que es guiaria per la "concòrdia" i no la "venjança" a l'hora de prendre una decisió sobre els indults. "Contemporitzar amb el delicte no pot conduir a res bo i molt menys a la concòrdia", ha replicat la dirigent del PP. I s'ha preguntat: "Si comencem així a crear un país on hi ha ciutadans de primera i ciutadans de segona, els interessos polítics del govern d'Espanya i per tant els delictes pesen més per a uns ciutadans que per a altres, ¿quina classe de concòrdia pot haver-hi?".

"Diuen que tornarien a delinquir i el Govern d'Espanya va darrere d'ells posant-los la catifa vermella per demanar-los perdó perquè Sánchez l'única cosa que té en els seus plans és mantenir-se a la Moncloa costi el que costi", ha insistit Ayuso. Davant d'aquest model, ha contraposat el de la Comunitat de Madrid, basat en "la separació de poders, la llibertat i la feina dels jutges".

Moncloa: no és vinculant

Ara la pilota torna a la teulada de La Moncloa, que haurà de decidir si els concedeix o no la mesura de gràcia, i si ho fa de manera total o parcial. En aquest context, el ministre Miquel Iceta s'ha limitat a dir que "respecta" el veredicte de l'alt tribunal espanyol, però de la mateixa manera ha recordat que es tracta d'un informe "preceptiu però no vinculant".

En el marc d'una roda de premsa, de presentació del pla Orientacions al canvi sobre el model d'accés a l'acció pública, el titular de Política Territorial ha subratllat que, a partir d'ara, el Ministeri de Justícia "analitzarà tots els informes i formularà la seva proposta al Consell de Ministres". Tot i això, sí que ha recordat les paraules del president Pedro Sánchez en les últimes hores en favor de "la concòrdia, l'entesa, el diàleg i el retrobament", aplanant el camí a la concessió dels indults. "Això és el que guiarà les decisions del govern, i per descomptat, a la nostra mentalitat no hi ha cap concepte que tingui a veure amb la venjança, la revenja o l'odi", ha defensat Iceta.