La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha aprofitat la declaració d'emergència per sequera a Catalunya per presumir de la seva gestió a la Comunitat de Madrid. "No em dirà que no estem gestionant l'aigua millor que a Catalunya", ha dit en el primer ple del parlament autonòmic d'aquest 2024 en resposta a les crítiques del portaveu socialista, Juan Lobato, que ha retret a Ayuso que no hagi fet "res" per impulsar la producció energètica a Madrid. La presidenta madrilenya, però, ha eludit el fet que darrerament Madrid ha registrat més precipitacions de les habituals, a diferència de Catalunya, que fa anys que pateix una disminució de pluges. 

🚰 Sequera a Catalunya: els 202 municipis que entren en estat d'emergència | MAPA
 

El líder del PSOE a la Comunitat de Madrid ha reivindicat que Espanya és "el primer gran país d'Europa que té més d'un 51% d'energia renovable en cinc anys". Tanmateix, ha apuntat que Madrid es troba a la cua de les autonomies en matèria de producció energètica. "Generem el 5% del tota de l'energia que necessitem. Espanya creix al doble, però Madrid és l'última", ha criticat Lobato. En aquest sentit, ha retret a Ayuso que en els últims quatre anys no hagi impulsat cap mesura per generar energia i, en canvi, s'hagi dedicat a "atacar el govern espanyol" i "recórrer el pla nacional d'estalvi energètic" davant els tribunals.

Aquestes crítiques arriben després que la presidenta madrilenya acusés el govern espanyol de voler deixar Madrid "sense energia" i li reclamés més inversions en la xarxa d'electricitat a la regió. Recollint aquestes exigències, Lobato ha retret a Ayuso que "després de no moure un dit en quatre anys", ara se'n vagi "corrents a demanar ajuda al papa Estat". "És vostè una liberal de primera", ha ironitzat, tot insistint que no pot exigir solidaritat i alhora atacar el govern espanyol o les altres comunitats autònomes. 

En el torn de rèplica, Ayuso, s'ha justificat per la baixa producció energètica de la regió al·legant que "l'extensió de Madrid" no li permet generar tanta energia com altres comunitats autònomes. Amb tot, ha defensat que "en els últims cinc anys han multiplicat per 200 les instal·lacions d'autoconsum". D'altra banda, ha apuntat que la política energètica i la de l'aigua són competència de l'Estat, i en aquest sentit ha afirmat que només demana a l'executiu espanyol "allò que correspon als madrilenys". "Sovint li demano al papa Estat que si simplement ens deixés en pau ens aniria molt millor", ha afegit. Finalment, ha aprofitat per retreure a Lobato que l'acusi d'insolidaritat quan el PSOE "abandona Espanya sencera" i "només té ullets per veure com li demana perdó a un pròfug de la justícia", en referència a Carles Puigdemont.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!