La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, no afluixa en el seu discurs contra Bildu després de fer-se públic que la formació havia inclòs exetarres amb delictes de sang a les seves llistes. Ayuso es desvincula de la cúpula del PP i ha afirmat que "Bildu no són els hereus d'ETA, és ETA". Aquest dijous en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press, ha assegurat "no pararan. A més dels 379 crims sense resoldre, ETA està viva, està en el poder, viu dels nostres diners, mina les nostres institucions, vol destruir Espanya, privar milions d'espanyols dels seus drets constitucionals i provocar una confrontació". La presidenta madrilenya no s'ha quedat aquí i ha considerat que la renúncia a recollir l'acta dels set candidats d'EH Bildu condemnats per delictes de sang és "pur teatre per salvar el contuberni" amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "No deixaran d'anar a les llistes i clar que prendran possessió. Quina paraula té un assassí?", ha qüestionat.

Ayuso ha denunciat que "mai en els 46 anys de democràcia un president del govern espanyol havia caigut tan baix perquè viure sotmès al crim i al silenci és la indignitat més gran". La líder del PP madrileny ha criticat que "Sánchez no trenca amb Bildu" i permet "l'assalt al poder dels que no renuncien al pla totalitari d'ETA". A més, ha subratllat que "es va expulsar desenes de milers de bascos i a les seves famílies als quals es matava, amenaçava, segrestava, extorquia amb l'anomenat impost revolucionari, o s'assenyalaven els seus negocis perquè haguessin de tancar, o perquè els seus veïns els marginessin". 

Ayuso reclama la il·legalització de Bildu

Isabel Díaz Ayuso ha assegurat que és partidària d'instar la il·legalització de Bildu a través de l'article 11 de la Llei de Partits i ha afegit, després que la direcció del PP no contempli aquesta via, ella creu que s'hauria d'intentar. "Jo crec que es pot revisar i hauríem d'intentar-ho", ha afirmat. La presidenta madrilenya ha justificat promoure aquesta il·legalització al·legant que aquesta formació "ha anat mutant amb diferents collarets al llarg del temps". Segons ha afegit, ella ha estat "veient" la Llei de Partits i l'article 11 permet "instar el Congrés i el Senat" mitjançant votació per instar al govern espanyol, que "no es pot negar", al fet que iniciï els tràmits a la sala competent del Tribunal Suprem.

Malgrat les peticions d'Ayuso, la Fiscalia ha rebutjat la possibilitat d'instar el procediment d'il·legalització d'EH Bildu en un informe on respon a la petició que li havia fet l'Associació Professional Justícia per a la Guàrdia Civil (JUCIL) en aquest sentit. L'informe, signat per la cap de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia General de l'Estat (FGE), Ana García León, i pel fiscal del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem, Antonio Narváez, conclou que "en atenció a la seva activitat, la legalitat dels seus mitjans i la compatibilitat dels seus fins amb els principis democràtics, Euskal Herria Bildu constitueix una formació política democràtica".