La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va participar en una operació dels populars madrilenys per intentar anticipar-se i apropiar-se dels dominis de "Podemos Madrid" i "Guanyem Madrid". D'aquesta forma, la formació morada s'hauria pogut plantejar un canvi de nom si no hagués tingut accés a aquests dominis. Segons avança elDiario.es, la trama va ser ordenada per l'aleshores president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, que actualment està sent investigat per casos de corrupció.

L'operació s'ha pogut conèixer a través d'uns missatges que figuren al mòbil que la Guàrdia Civil va requisar l'any 2017 a Beltrán Gutiérrez, que era el gerent del Partit Popular a Madrid. El telèfon es va recollir com a possible prova ja que es considera que Gutiérrez era una peça clau en el presumpte finançament irregular del partit a la Comunitat madrilenya.

El que revelen els missatges

El primer indici es produeix en un missatge que Beltrán Gutiérrez envia a Isabel Díaz Ayuso, que aleshores s'encarregava de les xarxes del partit a Madrid i ja era diputada autonòmica, el 6 de setembre de 2014: "Hem de registrar Podemos Madrid i Guanyem Madrid, a veure què es pot fer" i, en un segon missatge, apuntava Gutiérrez que es tractava d'una "ordre d'IGG". Aquestes inicials remeten al nom d'Ignacio González González, secretari general del PP regional en aquell moment i l'encarregat d'encapçalar la Comunitat de Madrid.

Pocs minuts després de rebre aquestes instruccions, Ayuso respon a Gutiérrez: "Hola, estan tots registrats, l'una i l'altra" i especifica "no per nosaltres". Més tard, Gutiérrez insisteix i li pregunta a l'actual presidenta del PP madrileny: "Podem saber per qui?". Isabel Díaz Ayuso li explica a l'exgerent que "utilitzen els mateixos proveïdors, tot i que el 'who is' és privat i per tant no es veu el comprador". Tot i això, ella detalla que "només hi ha un que ha deixat alguna cosa, potser per error, un tal Diego Pache Guijarro, que és de l'organització". Ayuso tanca amb un "anem a veure més".

Més endavant, Beltrán Gutiérrez li dona les gràcies i li pregunta si vol informar ella a "IGG". Ayuso respon que "són massa bons per això" i contesta que sí a informar González. Gutiérrez li contesta: "Endavant".

En el moment d'eclosió de Podemos

Aquesta operació es produeix poc després de les eleccions europees de 2014, en què Podemos va emergir i va aconseguir cinc eurodiputats amb més d'1,2 milions de vots. Paral·lelament, les enquestes començaven a mostrar una forta irrupció del partit lila en uns comicis generals i també amb una potent implantació a Madrid. De fet, la marca Ara Madrid va aconseguir la batllia de la capital d'Espanya en les municipals de 2015.

Aquesta operació per apropiar-se dels dominis mostra la preocupació que hi havia en el si del PP per l'ascens de Podemos i la seva important presència mediàtica. Dues setmanes després d'aquests missatges, Podemos va explicar que es presentaria sota el paraigua de "Guanyem" als municipis.

 

Imatge principal: Isabel Díaz Ayuso, en un acte recent a Madrid. Europa Press.