El xiringuito fet a mida per a Toni Cantó ja comença a fer els primers passos. Aquest divendres la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso ha presentat l’Oficina de l’Espanyol, així com un festival anual que es dirà Hispanidad, que conclourà justament el 12 d'octubre. I ha fet una declaració d’intencions: “El meu govern s’ha proposat fer de Madrid la capital europea de l’espanyol”. Tot i que probablement no tenia ja gaires competidors a la resta del continent en aquesta matèria. També ha aprofitat per disparar contra Catalunya per la immersió lingüística en català. L’Oficina de l’Espanyol va ser creada després de les eleccions madrilenyes, en les quals Cantó va ser vetat de la llista del PP per no estar empadronat a la capital espanyola.

Ayuso hi vol donar una perspectiva internacional, però també interna. Durant la seva intervenció, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha lamentat que el castellà, malgrat tenir 600 milions de parlants a tot el món, “no ocupa el lloc que mereix” en àmbits com la producció audiovisual o els estudis superiors, “monopolitzats per l’anglès”. Però també ha denunciat que “als habitants de certes regions d’Espanya no se’ls permet estudiar en espanyol, negant-los el seu deure i dret constitucional”. I ha reblat: “Algunes coses fallen. No estem aprofitant com cal aquesta riquesa de l’espanyol”.

En aquest sentit, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha fet un còctel, barrejant Catalunya amb alguns països llatinoamericans governats per l’esquerra: “Hi ha governs populistes, nacionalistes, indigenistes i identitaris que estan negant als seus ciutadans el seu millor llegat cultural i violentant el seu dret constitucional a conèixer i dominar l'espanyol".

I què fa Isabel Díaz Ayuso davant tot això? “La Comunitat de Madrid continua treballant en benefici de tots perquè cada vegada més joves catalans, extremenys, bascos, mexicans i colombians se sentin orgullosos d'aquesta llengua que està més de moda que mai”, ha assegurat la presidenta madrilenya. I ha afegit: "Que els polítics que promouen la involució, el nacionalisme i l'exclusió siguin cada vegada menys", ha dit.

Segons ha explicat Isabel Díaz Ayuso, l’Oficina de Toni Cantó buscarà crear un hub de l’espanyol, que sigui la “capital” tant dels estudiants en castellà com dels “artistes, productors i distribuïdors de productes en castellà”. Es tracta, ha conclòs, “d’atraure estudiants de tot el món que busquin excel·lència acadèmica, de disputar als Estats Units el centre de producció musical en espanyol, i fer de la Comunitat de Madrid un gran estudi de producció audiovisual".