La presidenta de la Comunitat de Madrid i candidata del PP, Isabel Díaz Ayuso, ha viatjat fins al País Basc a rascar vots i, com de costum entre els populars, fer-ho jugant la carta d'ETA i Bildu. Ayuso ha generat polèmica en qüestionar al Partit Nacionalista Basc (PNB) per la seva "aparent incapacitat per frenar EH Bildu" i ha pronosticat que se li quedarà "cara de babau" quan aquesta última els superi en vots. Aquestes declaracions les ha fet durant un míting a Bilbao. Díaz Ayuso ha dirigit les seves crítiques tant a EH Bildu per incloure condemnats d'ETA a les seves llistes electorals com al PNB. 

Segons les seves paraules, el partit no busca la independència perquè té un "negoci establert i rendible". No obstant això, ha acusat el PNB d'haver-se "aburgesat" i de no haver estat capaç de frenar EH Bildu. "Bildu serà ara qui collirà les nous del PNB", ha dit Ayuso, fent referència a una frase recurrent de l'expresident del PNB, Xabier Arzalluz, qui solia dir: "Uns agiten l'arbre i uns altres recollim les nous".

Pel que fa a la presència de condemnats d'ETA a les llistes de Bildu, Díaz Ayuso ha subratllat la necessitat que el Tribunal Suprem i els màxims poders legislatius i judicials del País Basc, Espanya i la Unió Europea emetin la seva opinió al respecte. Segons les seves paraules, si aquestes qüestions "no s'aborden adequadament, podríem lamentar-nos en un futur pròxim". Les declaracions de la presidenta madrilenya han generat reaccions diverses. Mentre alguns donen suport a les seves paraules i consideren necessari abordar la qüestió dels condemnats d'ETA en la vida política, d'altres han criticat aquestes afirmacions, veient-les com una estratègia electoralista que busca la confrontació entre forces polítiques.

La JEC rebutja la petició de Vox d'excloure els 44 exmembres d'ETA de les llistes d'EH Bildu

La Junta Electoral Central (JEC) ha respost aquest divendres a la petició de Vox per excloure els 44 exmembres d'ETA de les llistes de Bildu a les eleccions municipals 2023. L'òrgan ha recordat que no és competència seva decidir sobre l'elegibilitat de candidats, i ha apuntat a les Juntes Electorals de Zona com a "òrgans competents" per resoldre reclamacions "per irregularitats". La JEC també ha rebutjat la possibilitat de declarar il·legal el partit que lidera Arnaldo Otegui, ja que només té capacitat per fer-ho el govern espanyol o el Ministeri Fiscal.

L'acord de la JEC fet després de la reunió d'aquest dijous exposa els motius pels quals no té competència per decidir si els 44 condemnats per terrorisme poden presentar-se en els pròxims comicis o no. Així, en primer lloc, assenyala que, d'acord amb els articles 47 i 187 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), les Juntes Electorals de Zona (JEZ) són "els òrgans competents per resoldre les reclamacions que els representants de les candidatures concurrents a les eleccions puguin fer sobre les irregularitats en què pugui incórrer un candidat".