Isabel Díaz Ayuso no fa vacances quan es tracta de fer d'ariet contra l'independentisme. I més quan aquest dilluns es reunirà, a la capital espanyola, la comissió bilateral entre l'Estat i la Generalitat, exactament tres anys després de l'última reunió. El Govern hi va amb una llarga llista d'incompliments que volen que es materialitzin, i la presidenta de la Comunitat de Madrid ja fa sonar totes les alarmes: les suposades "concessions" a Catalunya es tradueixen en una "tirania de les minories" i van "en detriment d'Espanya".

El problema no és la bilateral, sinó que sigui amb Catalunya. En una entrevista a Telecinco aquest dilluns al matí, la lideressa madrilenya ha advertit que "cada concessió" a Catalunya va en contra dels interessos d'Espanya. I, si bé ha trobat "lògic" que el govern espanyol es reuneixi amb les comunitats autònomes, ha denunciat que es faci amb la Generalitat després de la "plantada" de divendres passat, quan Aragonès no va anar a la conferència de presidents autonòmics a Salamanca. 

La presidenta regional ha criticat que la Generalitat "pretengui controlar" infraestructures com l'aeroport del Prat o l'Agència de Protecció de Dades. Seria lliurar les dades personals de tots els ciutadans de Catalunya a governants que "no dubtarien a cometre cap mena d'il·legalitat per a continuar augmentat el projecte independentista, que és absolutament il·legal".

D'aquest diàleg amb la Generalitat, ha denunciat Isabel Díaz Ayuso, "només en pot sortir un Estat cada cop més debilitat en mans d'aquells que el volen dirigir d'una manera totalitària". I ha apuntalat el seu argument: "Tothom sap que, des de fa anys, hi ha un full de ruta. Hi ha un camí emprès pels independentistes, que s'ha accelerat en els últims anys. Per tant, cada concessió que se'ls dona és en detriment d'Espanya".

Vilagrà espera concreció

Abans d'anar cap a Madrid, on aquesta tarda se celebrarà la comissió bilateral, Laura Vilagrà ha desitjat que la reunió d'avui amb el govern espanyol serveixi per poder establir un calendari i imposar un ritme de treball intens. Aquesta reunió hauria de permetre aconseguir de manera ràpida i àgil els 56 traspassos pendents. "El país ho necessita així", ha assegurat la consellera de Presidència en una entrevista a Catalunya Ràdio. 

Segons ella mateixa ha explicat, aquests estan relacionats amb temes de patrimoni, una llei de dependència "infrafinançada", la gestió de l'aeroport i els ferrocarrils, així com les polítiques d'ocupació. En aquest sentit, Vilagrà ha reconegut que són "molts deures pendents".  Per això, ha apuntat a la creació de comissions tècniques per aconseguir que s'acabin aplicant: "no volem deixar-ne passar ni una".