L'oposició de Vox ha impedit aquest matí que prosperés una declaració institucional del Parlament contra les agressions homòfobes, que s'havia impulsat arran de l'atac que es va produir contra dos joves durant el cap de setmana a Barcelona. Les declaracions institucionals del Parlament s'han d'aprovar per unanimitat, si no s'aconsegueix aquesta unanimitat, com ha passat avui, es limiten a ser declaracions de la Junta de Portaveus.

La declaració ha estat proposada per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, en començar la reunió. El partit d'Ignacio Garriga ha reclamat que es retallessin dos paràgrafs del text. Davant de la negativa dels grups a acceptar eliminar-los, no ha prosperat la declaració institucional.

El portaveu de Vox, Joan Garriga, ha argumentat des del faristol del Parlament que ja van advertir que "no hi hauria declaracions institucionals si continuava el cordó a Vox". "No ens agraden a Vox els coladors ideològics. No em poden donar un paper al darrer moment", ha reblat. 

El portaveu de Vox ha retret que el text s'ha plantejat al darrer moment i, malgrat tot, s'han mostrat disposats a consensuar-lo assumint "una condemna radical i inequívoca" contra les agressions homòfobes, però eliminar les referències a l'Agenda 2030 i al que ha descrit com a "polítiques que són opinables" i "adoctrinament" des de les Administracions.

Desvirtuar la realitat

La resta de grups han rebutjat la petició de Vox. De fet, aquest debat ha centrat bona part de la reunió. "L'extrema dreta continua desvirtuant la realitat, falsejant les dades i no serem còmplices de la seva estratègia", ha argumentat des de la sala de premsa del Parlament el portaveu socialista, Raül Moreno.

Una situació similar es va produir el passat 13 d'abril, quan el posicionament del grup d'ultradreta va impedir una declaració arran del 50 aniversari del Primer Congrés Internacional Romaní. 

Precisament, l'acord entre PSC, ERC, Junts, CUP i comuns per aïllar la ultradreta de l'activitat parlamentària incloïa la possibilitat que les declaracions institucionals deixin de requerir la unanimitat per prosperar i sigui suficient amb la majoria qualificada.

Quinze comissions legislatives

No és aquest l'únic punt en què el pes de Vox a la cambra es torna a posar damunt la taula. La Junta de Portaveus ha aprovat també avui la creació de 15 comissions legislatives, que reprodueixen l'esquema de les 14 conselleries del Govern amb el benentès que Agricultura i Acció Climàtica s'han desglossat en dues comissions.

Un cop el ple del Parlament aprovi demà la creació de les comissions, els grups hauran de debatre el repartiment de les presidències i la resta de responsables de les meses, la qual cosa tornarà a plantejar el debat sobre el protagonisme de Vox.

Els grups independentistes de la cambra i els comuns van aconseguir evitar que el partit d'extrema dreta assumís un dels senadors de designació autonòmica aplicant en el repartiment una variant de la Llei d'Hont coneguda com a fórmula Imperiali. Vox, que amb 11 diputats és el quart grup del Parlament, no va amagar el rebuig per aquest repartiment i va anunciar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.

 

A la imatge principal, l'hemicicle del Parlament / Sergi Alcàzar