El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha avisat Espanya que no pot tancar demandants d'asil als centres d'internament d'estrangers (CIE) per manca de places en centres d'acollida. L'alt tribunal sosté que internar persones que demanen protecció és incompatible amb la legislació europea.

Aquesta és la resposta a una pregunta prejudicial plantejada per un jutjat de Las Palmas pel cas de 26 subsaharians que van demanar protecció internacional. L'alt tribunal amb seu a Luxemburg es pronuncia així en contra del que defensava la Fiscalia espanyola, i del criteri de les autoritats espanyoles. Així el TJUE ha conclòs que els jutjats d'instrucció són autoritats competents per rebre sol·licituds d'asil.

El cas de 26 subsaharians

El desembre del 2019 la policia espanyola va detenir 45 persones d'origen subsaharià que intentaven arribar a Gran Canària i, com que no van poder executar immediatament la seva devolució, van demanar al jutjat d'instrucció el seu internament.

Un cop davant del jutge, 26 dels detinguts van expressar el seu desig de demanar protecció internacional a Espanya i el magistrat va ordenar a les autoritats policials que registressin les sol·licituds i que fossin allotjats en centres d'acollida humanitaris. Però només hi havia 12 places lliures i 14 d'ells van acabar en centres d'internament per a estrangers.

La Fiscalia

La Fiscalia va recórrer la decisió al·legant que el jutge d'instrucció no és competent per rebre una sol·licitud de protecció internacional i que, per tant, s'havia excedit. A més, argumentava que la petició d'asil no podia obstaculitzar la seva petició per internar-los tots en un CIE.

L'advocada d'un dels afectats també va recórrer la decisió denunciant que les autoritats no el podien tancar en un CIE sent un demandant d'asil d'acord amb la legislació europea.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat