El tren AVE que inaugurava la línia que enllaça Madrid i Castelló i en què viatjava Mariano Rajoy ha tingut una avaria tècnica que l’ha fet aturar durant més de mitja hora a Sagunt. Posteriorment ha reprès la circulació, però ha calgut endarrerir l’acte d’inauguració previst.

Rajoy encapçalava, amb el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, la comitiva d'autoritats que fa el trajecte inaugural de l'AVE que enllaça Madrid amb Castelló. Rajoy i el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, han sortit a les 9.25 hores de l'estació d'Atocha de Madrid en el tren AVE Juan Sebastián Elcano, que ha arribat a l'estació Joaquín Sorolla de València a les 10.08 hores.

El cap de l'Executiu ha baixat del tren per saludar les autoritats que l’esperaven: Puig, el delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Moragues, i la consellera valenciana d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador.

Després d'una foto conjunta, tots ells han pujat al tren per fer el recorregut inaugural de la línia AVE València-Castelló, que ja estarà oberta al públic a partir de demà i que permetrà enllaçar per alta velocitat ferroviària Madrid i la capital castellonenca.

En aquest tram ha tingut lloc l'avaria. Per si fos poc, mentre estaven aturats, un tren de Rodalies els ha avançat, tal com han explicat altres passatgers del comboi a les xarxes socials.

Una estona abans, a l'inici del seu viatge a Madrid, el ministre de Foment, en un missatge al seu compte de Twitter, destacava la transcendència d'aquesta inauguració. "Avui és un dia important per a Espanya perquè, amb la posada en marxa del tram València-Castelló, continuem avançant en l'aposta ferma del Govern de Mariano Rajoy pel corredor mediterrani", ha escrit De la Serna, que també ha compartit una fotografia amb el president espanyol celebrant una nova "fita de l'alta velocitat".

Crítiques des del País Valencià

Tant des del Govern del País Valencià com des dels partits que el conformen s'han abocat en els últims dies crítiques amb ocasió d'aquesta posada en marxa. Així, el director general d'Obres Públiques, Transport i Mobilitat del Govern valencià, Carlos Domingo, ha assegurat que l'AVE a Castelló "arriba tard i malament després de molts incompliments i de perjudicar el servei de Rodalies".

Ha considerat aquesta infraestructura una mostra més de la "evident falta d'interès i improvisació del Govern a la Comunitat Valenciana", i ha lamentat que l'AVE no guanyi gaire respecte als anteriors Alvia perquè han de circular pràcticament com els trens de Rodalies en aquest tram.

Els socialistes també han criticat l'"incompliment" del govern espanyol amb l'alta velocitat perquè tardarà més que el temps promès inicialment, i Compromís ha decidit no acudir a aquesta inauguració perquè considera que a Castelló "no arriba l'alta velocitat", sinó "l'enèsim nyap del govern espanyol" al País Valencià.

Davant d'això, la presidenta del Partit Popular del País Valencià, Isabel Bonig, ha afirmat que l'arribada de l'AVE a Castelló "és una realitat gràcies al govern del PP", i ha lamentat les "enrabiades" de Compromís.