El ple del Parlament ha iniciat aquest dijous la tramitació d'una proposta que busca dotar Catalunya d'un notable increment d'habitatge. La iniciativa, presentada per Esquerra Republicana, vol portar davant el Congrés dels Diputats una proposició que llei que garanteixi "el retorn social del rescat bancari" de 2012, amb la qual s'assoliria la cessió del 30% dels immobles de la Sareb per part de l'Estat a les administracions públiques, i així poder destinar-los a lloguer social. La proposta també permetria que les comunitats amb competència en matèria d'habitatge puguin exercir el dret de tanteig i retracte pel que fa als habitatges provinents de processos d'execució hipotecària. Com que cap grup hi ha presentat esmena a la totalitat, s'ha superat el debat i continuarà el tràmit parlamentari abans d'arribar al Congrés.

La Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) va ser creada el 2012 pel govern espanyol com a 'banc dolent' amb la finalitat de comprar a entitats financeres aquells actius, com ara immobles, que van perdre el seu valor després de la crisi econòmica del 2008. Així, els 35.000 milions d'euros invertits per l'Estat per comprar aquests béns han passat a ser deute públic. Segons un recompte d'El País del passat setembre, hi ha un total de 12.700 habitatges de la Sareb a Catalunya, encara propietat dels bancs, la majoria d'ells sense ocupar i només un grapat en lloguer social.

ERC i Junts coincideixen en la iniciativa

Durant el debat parlamentari, el diputat d'ERC José Rodríguez Fernández, ha assenyalat que hi ha 35.000 pisos buits a Catalunya, dels quals la Sareb n'és el principal propietari, la qual cosa deixa "famílies sense llars". A més, ha denunciat que tenir pisos buits és "un atemptat contra el dret a l'habitatge", i ha criticat que la Sareb no fa la "tasca social" que ha de fer tenint en compte que és majoritàriament pública. Per part de Junts, la diputada Irene Negre ha defensat la iniciativa i les polítiques en habitatge de la Generalitat, afegint que podrien fer més si Catalunya no depengués de Madrid. "Els pisos es van adquirir amb els diners del poble, que retornin al poble".

D'altra banda, el PSC ha qualificat de "fracàs" el rescat bancari del PP, però ha volgut criticar que la proposta és una "cortina" per amagar les mancances del Govern en habitatge. Els comuns han comunicat que presentaran esmenes perquè consideren que demanar el retorn de només el 30% dels pisos a mans públiques és "quedar-se curt", i que el percentatge hauria d'elevar-se al 100%. "S'hauria de ser més ambiciós", ha retret la formació. I la CUP encara ha anat més enllà, apostant directament per dissoldre la Sareb i exigir responsabilitats per la mala administració. "No cal que es dediqui a gestionar ni un immoble més".