L'inici del curs escolar aquest setembre, que ja es pronosticava calent per les vagues dels sindicats educatius, acaba de pujar uns quants graus més la seva temperatura: l'espanyolisme s'hi suma. La plataforma Escuela de Todos, que engloba una quinzena d'organitzacions que exigeixen l'aplicació del 25% de castellà a les escoles catalanes, ja ha posat data per a una manifestació que pretén ocupar totes les portades. Concretament, tindrà lloc el pròxim 18 de setembre, una setmana després de la Diada i en ple inici del curs, a Barcelona. La manifestació, amb un recorregut curt, començarà a les 12.30 hores a l'Arc de Triomf i acabarà a les portes del Parc de la Ciutadella, coincidentment al mateix lloc que a finals de l'any passat ja va haver-hi una multitudinària protesta en contra del castellà a les escoles. L'espanyolisme pretén ara replicar l'èxit d'aquella mobilització.

Per fer-ho possible, hi haurà ajuda externa. I és que els organitzadors estan preparant autocars per portar gent de diferents punts de Catalunya, i també d'altres ciutats de l'Estat espanyol. Així, més enllà de les fronteres catalanes, Escuela de Todos confia que podrà omplir autocars provinents de Madrid, Saragossa, Bilbao, Pamplona, València, Alacant i Castelló. Ara per ara, la plataforma encara no té xifres definitives de vehicles (calcula tenir-ne a principis de setembre) i defensen que des d'aquestes ciutats espera un suport més aviat "anecdòtic". En canvi, confien que des d'altres punts del país, com Tarragona, Lleida, Girona, Reus, Tortosa i Figueres, on també facilitaran autocars, l'afluència serà considerable.

D'aquesta manera, Escuela de Todos vol omplir el centre de Barcelona sota el lema 'Español, llengua vehicular' amb l'objectiu de defensar que el castellà també pugui utilitzar-se en l'ensenyament a Catalunya. L'organització vol denunciar "les trames orquestrades per algunes formacions polítiques" i que tenen per propòsit esquivar la sentència del 25%, així com "la connivència del govern d'Espanya amb aquells que, per raons ideològiques, exclouen l'ensenyament en castellà".

Carpes arreu de l'Estat

Escuela de Todos no és l'única plataforma que actuarà aquell mateix dia. L'organització Hablamos Español, que no només demana el 25%, sinó que va més enllà i reclama que es pugui estudiar plenament en castellà a Catalunya, també farà la seva pròpia acció, si bé també se suma a la convocatòria de Barcelona. A diverses ciutats de l'Estat, l'associació hi instal·larà carpes perquè les famílies "reclamin els seus drets lingüístics". Així, afectarà municipis a territoris amb llengües cooficials, com ara València, Palma de Mallorca, La Corunya i Vitòria, però també altres com Madrid, Saragossa i Sevilla on només el castellà té caràcter oficial. Des d'Hablamos Español al·leguen que les famílies d'aquests municipis també poden veure's afectats per la immersió lingüística catalana en cas que optin per anar a viure a Catalunya i els fills hagin d'estudiar a l'escola. En canvi, no hi haurà carpes al principat per evitar desmobilitzar la manifestació d'Escuela de Todos.