La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha esmorzat avui amb nous àudios de la conversa que va mantenir durant el dinar amb l'excomissari José Manuel Villarejo fets públics per Moncloa.com. La titular de justícia fa comentaris homòfobs i masclistes, expressa que prefereix els tribunals formats per homes perquè són més transparents i al·ludeix a l'homosexualitat de Fernando Grande-Marlaska, actual ministre de l'Interior.

En la conversa a la marisqueria de Madrid el 2009, on també van assistir l'exmagistrat Baltasar Garzón i altres policies, l'ara ministra i abans fiscal, assegura: "A mi que em donin un tribunal d'homes", "ties, no en vull. Jo no em porto bé amb les ties, però sé de tios, sé ben bé per on van".

"Marlaska és marieta"

En un altre moment la conversa se centra en Grande-Marlaska. Delgado li pregunta a Garzón si pot explicar "això d'aquest", i una vegada rep la seva aprovació, afirma: "Marlaska és marieta".

El comentari de Delgado sobre la condició sexual de Grande-Marlaska arriba després d'una breu conversa entre Garzón, Villarejo i ella:

(Delgado) —Puc explicar això d'aquest?

(Garzón)   —Sí.

(Delgado) —Un marieta.

(Villarejo)  —Qui és marieta?

(Delgado) —Marlaska.

La filtració dels àudios, després que la ministra negués haver tingut cap tipus de relació amb Villarejo, va portar ahir a PP i Ciutadans a elevar la pressió sobre Delgado.

Comunicat

Segons va explicar ahir el Ministeri de Justícia en un comunicat, "al llarg dels 25 anys que Dolores Delgado ha treballat a la fiscalia de l'Audiència Nacional, té record d'haver coincidit amb el comissari José Villarejo tres cops juntament amb altres comandaments policials i càrrecs judicials i fiscals".

La ministra compareixerà al Congrés. En el comunicat Justícia va recordar que Villarejo es troba a presó provisional com a presumpte autor de "delictes molt greus", i que la seva estratègia processal és "atacar l'Estat i les seves institucions. Primer va carregar contra el cap de l'Estat amb enregistraments relacionats amb el rei emèrit. Ara ataca l'executiu en la persona de la ministra de Justícia".

Reprovació

Delgado serà previsiblement avui reprovada pel Senat, on el PP l'acusarà d'haver pretès abandonar el poder judicial i el jutge d'instrucció del cas del procés, Pablo Llarena, davant de la demanda civil presentada contra ell a Bèlgica.

Encara que la reprovació té un motiu molt concret, s'espera que en el debat hi aparegui la polèmica a l'entorn de les trobades de Delgado amb l'excomissari José Villarejo.